Пълнена пуйка
Приготвянето на голямото хвъркато се смята за достойно предизвикателство за всеки, който обича да готви. Тази рецепта ще е от голяма помощ на всички, които се впуснат в това удоволствие.
СъставНеобходими продукти за 10 порции
- 1 пуйка
- 60 г стопено масло
- 250 мл пилешки бульон
- за месния пълнеж:
- 30 г масло
- 1 глава ситно нарязан лук
- 200 г телешка кайма
- 100 г ситно нарязан бекон
- 2 ч. ч. трохи от царевичен хляб
- 1 к. л. лимонова кора
- 1 ч. л. нарязан магданоз
- ½ ч. л. салвия
- 1 щипка индийско орехче
- 1 яйце
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за пълнежа с кестени:
- 400 г сварени, обелени и пасирани кестени
- 2 настъргани кисели ябълки
- 3 ч. ч. хлебни трохи от сух бял хляб
- 1 глава ситно нарязан лук
- 1 стрък целина, ситно нарязан
- 4 с. л. нарязани орехи
- 1 ч. л. нарязан магданоз
- 50 г масло
- 1 щипка индийско орехче
- 1 яйце
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месната плънка се приготвя, като маслото се разтопява и в него се запържват лукът и беконът. Прибавят се каймата, хлебните трохи, лимоновата кора, подправките и яйцето. Всичко се разбърква добре.
- 2.
Кестеновият пълнеж се приготвя, като всички продукти се омесват в купа.
- 3.
Пуйката се измива, махат се шията и останалите вътрешности, подсушава се отвътре и отвън. Кестеновият пълнеж се поставя в коремната кухина, а месният се слага на мястото на шията. Отворите се завързват или се затварят с дървени шишчета. Пуйката се овързва стегнато с памучен конец.
- 4.
Напълнената и овързана птица се слага на скара в тавичка за печене. Намазва се с масло, а пилешкият бульон се налива в тавата. Пуйката се пече 3 - 3,5 часа на 180° С, като често се полива с течността в тавата. Ако сосът изври, се долива още гореща вода или бульон. След изпичане се оставя да постои 20 мин. и се нарязва.