Начало За нас Реклама Контакти

Най-значимият дребен плод в западното полукълбо е със сигурност ягодата, която участва в най-много романтични съчетания и отдавна се е превърнала в непреходен символ на удоволствието от храната в специални моменти. Клишетата са добре познати, но и също толкова изпитани и актуални – ягоди с шампанско, ягоди с шоколад, ягоди със сметана, само ягоди...

Много страници са изписани за достойнствата на нашата героиня, която макар и скромна по размери, по всяка вероятност се радва на клуб от почитатели, наброяващ милиарди. За да не преповтаряме добре познати истини за полезността и вкусовите й качества, избрахме няколко по-любопитни факта от нейната крайно интересна биография. И така, знаете ли, че:

·    Най-големият производител на ягоди в света са САЩ - най-вече Калифорния и Флорида, следвани от Турция и Испания.

·    Плодът се използва за приготвянето и на солени ястия, като например пица с ягоди и патица с ягодов сос.

·    Мадам Талиен, видна фигура във Френската революция, си правела вани, пълни с ягоди, за да запази блясъка на кожата си.

·    Писателят чревоугодник Фонтенел, доживял до 100 години, отдавал дълголетието си на честата консумация на ягоди.

·    Съвременната градинска ягода е резултат от кръстоска между северно- и южноамерикански сорт.

·    До средата на XIX век в Аржентина са смятали тези плодове за отровни.

·    Ягодата е с високо съдържание на витамините C, А и B6, както и с впечатляващо количество калий.

Дори и без тази полезна или куриозна информация, сигурни сме, че ще намерите време да се насладите на поне едно от чудните ни сладки предложения. Разходката в поле с разцъфнали ягоди е едно прекрасно изживяване, което може да се конкурира само от вкусова разходка в компанията на този божествен плод.

от Меню Май 2010
Рецепти по темата
Коментари