Начало За нас Реклама Контакти

Свежо ягодово парфе

Снимка за Свежо ягодово парфе
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Три цвята, три аромата и три вкуса се редуват в този ефектен десерт, който напълно си заслужава времето, което ще му отделите. Какао, ягоди и мента - нима има по изкусителна комбинация!

СъставНеобходими продукти за 4

  • за основата:
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. пудра захар
  • 3 с.л. брашно с набухватели
  • 1 с.л. какао
  • 1 с.л. разтопено краве масло
  • 50 мл портокалов или друг ликьор
  • за ягодовия слой:
  • 600 г цедено кисело мляко
  • 300 г ягоди, пасирани
  • 200 г сметана за разбиване
  • 3 с.л. пудра захар
  • 2 белтъка
  • 1 с.л. настъргана кора от портокал
  • 1 с.л. желатин
  • За зеления слой:
  • 3 с.л. ментов ликьор
  • 1 ч.ч. ябълков сок
  • 1 ч.л. желатин
  • за гарниране:
  1.  листа мента
  2.  свежи ягоди
  3.  шоколад

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Яйцата за основата се разбиват заедно с пудрата захар 4 мин. на високи обороти. Прибавят се пресятото брашно и какаото. Разбърква се внимателно с бъркалка. Налива се разтопеното масло. Сместа се сипва във форма върху хартия за печене и се слага в загрята фурна на 180°С за 10 мин. или докато се втвърди центърът при натискане с пръст. Охлажда се и се отстранява хартията. Оставя се да изстине.

  2. 2.

    Ягодовият слой се приготвя, като шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова печка, белтъците се разбиват на сняг с щипка сол, сметаната също се разбива. Цеденото кисело мляко се разбива с пудрата захар. Добавят се ягодите, шоколадът, сметаната и белтъците.

  3. 3.

    Желатинът се накисва в 4 с.л. вода за 1-2 мин. и се разтопява на водна баня. Добавя се към розовата смес заедно с кората от портокал.

  4. 4.

    За зеления слой желатинът се накисва в 4 с.л. вода. Плодовият сок се загрява и в него се слагат желатинът и ментовият ликьор. Разбърква се, докато се разтопи желатинът. Оставя се да изстине.

  5. 5.

    Зеленият слой се сипва на дъното на формички за суфле. Оставя се да се стегне. Върху него се сипва розовият слой и се поставя по едно кръгче, изрязано от блата с диаметъра на формичките с крема. Слага се за няколко часа в хладилника да се стегне.

  6. 6.

    Преди сервиране формичките се потопяват за няколко секунди в гореща вода и се обръщат.

  7. 7.

    Парфето се украсява с ягоди, листа мента и шоколад.

Май 2009
Още подобни рецепти
Коментари