Свежо ягодово парфе
Три цвята, три аромата и три вкуса се редуват в този ефектен десерт, който напълно си заслужава времето, което ще му отделите. Какао, ягоди и мента - нима има по изкусителна комбинация!
СъставНеобходими продукти за 4
- за основата:
- 2 яйца
- 1/2 ч.ч. пудра захар
- 3 с.л. брашно с набухватели
- 1 с.л. какао
- 1 с.л. разтопено краве масло
- 50 мл портокалов или друг ликьор
- за ягодовия слой:
- 600 г цедено кисело мляко
- 300 г ягоди, пасирани
- 200 г сметана за разбиване
- 3 с.л. пудра захар
- 2 белтъка
- 1 с.л. настъргана кора от портокал
- 1 с.л. желатин
- За зеления слой:
- 3 с.л. ментов ликьор
- 1 ч.ч. ябълков сок
- 1 ч.л. желатин
- за гарниране:
- листа мента
- свежи ягоди
- шоколад
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата за основата се разбиват заедно с пудрата захар 4 мин. на високи обороти. Прибавят се пресятото брашно и какаото. Разбърква се внимателно с бъркалка. Налива се разтопеното масло. Сместа се сипва във форма върху хартия за печене и се слага в загрята фурна на 180°С за 10 мин. или докато се втвърди центърът при натискане с пръст. Охлажда се и се отстранява хартията. Оставя се да изстине.
- 2.
Ягодовият слой се приготвя, като шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова печка, белтъците се разбиват на сняг с щипка сол, сметаната също се разбива. Цеденото кисело мляко се разбива с пудрата захар. Добавят се ягодите, шоколадът, сметаната и белтъците.
- 3.
Желатинът се накисва в 4 с.л. вода за 1-2 мин. и се разтопява на водна баня. Добавя се към розовата смес заедно с кората от портокал.
- 4.
За зеления слой желатинът се накисва в 4 с.л. вода. Плодовият сок се загрява и в него се слагат желатинът и ментовият ликьор. Разбърква се, докато се разтопи желатинът. Оставя се да изстине.
- 5.
Зеленият слой се сипва на дъното на формички за суфле. Оставя се да се стегне. Върху него се сипва розовият слой и се поставя по едно кръгче, изрязано от блата с диаметъра на формичките с крема. Слага се за няколко часа в хладилника да се стегне.
- 6.
Преди сервиране формичките се потопяват за няколко секунди в гореща вода и се обръщат.
- 7.
Парфето се украсява с ягоди, листа мента и шоколад.