Чийз кейк с ягодова заливка
Нашата пролетна версия на все по-популярния на трапезата ни чийз кейк съчетава неоспоримата свежест на ягодовия вкус и изкушаващата мекота на крем сиренето, изварата и маслото. Това е една лесна за изпълнение рецепта, подходяща за времето след трескавите празнични дни.
СъставНеобходими продукти за 10 порции
- за кората:
- 300 г маслени бисквити
- 150 г меко краве масло
- за пълнежа:
- 300 г крем-сирене
- 300 г сирене рикота или фина извара
- 1 ч. ч. захар
- 4 яйца
- 1 ч. ч. заквасена сметана
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 100 г сушени ягоди
- за ягодовата заливка:
- 300 г ягоди
- 3 с. л. захар
- 1 ч. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
Бисквитите се натрошават, прибавя се маслото и оформеното тесто се разпределя по дъното на форма с подвижни стени.
- 2.
Крем-сиренето и рикотата се разбиват с миксер със захарта на пухкав крем. Добавят се яйцата едно по едно при непрекъснато разбиване. Слагат се сметаната, лимоновата кора, сокът и есенцията. Разбъркват се отново. Накрая се добавят нарязаните сушени ягоди. Сместа се изсипва върху кората. Слага се да се пече на 180°С около 60 мин. Охлажда се и се изважда от формата.
- 3.
Ягодовата заливка се приготвя, като се пасират заедно ягодите със захарта и лимоновия сок.
- 4.
Сладкишът се поднася нарязан на парчета, полети с ягодова заливка и сладолед.