Начало За нас Реклама Контакти

По неясни причини някои популярни и ценени в цял свят плодове и зеленчуци не намират своето заслужено място в българските кухни. Дори да оставим настрана деликатеси като аспержите или пък “екзотични” зелении като цикорията, кълновата салата или кресона, съществува едно растение с подобна съдба, което е заедно с маниоката, картофите и ямса е на четвърто място по важност (след царевицата, ориза и пшеницата) за изхранването на човечеството. Освен несъмненото им влияние върху цивилизацията ни, подземните части на това растение са истински здравословен коктейл от полезни вещества. Тези пренебрегнати грудки принадлежат на бататите, известни още под името сладки картофи.

Историята говори

Някои доста крайни научни изследвания твърдят, че бататите са отглеждани още преди 12 000 години. Реалните доказателства за това обаче са отпреди 5000 години, но дори и тази по-скромна цифра ги прави една от древните селскостопански култури. Находките, на които се основава това датиране, са открити в тропиците на Централна Америка, където сладките картофи все още са едно от основните културни растения. Благодарение на факта, че се отглеждат лесно, те бързо се разпространили не само в прилежащите райони, но и в отдалечени места като полинезийските острови, Хавай и Нова Зеландия. Този необичаен културен ареал е част от археологическата загадка за морските пътувания в Тихия океан, предприети от древното американско население. Предполага се, че тези племена са разполагали с достатъчно усъвършенствани плавателни съдове, с които са могли да пропътуват над 4000 км до най-близките до Америка южнотихоокеански острови.

Въпреки че сладките картофи са пристигнали на европейска територия много преди добре познатите ни техни съименници, те далеч не се ползват с известността на основната съставка на българската мусака. Предполага се, че Христофор Колумб е пренесъл растението в Испания при завръщането си от първото си пътуване до Антилските острови през 1493 г. За разлика от картофите бататите получили много по-топъл и ентусиазиран прием. Тогава новопристигналите клубени се сдобили и със статута на афродизиак.

Тези растения са се врекли във вярност към тропическото слънце и дългия вегетативен сезон и затова опитите за отглеждането им в европейските райони с подчертан умерен климат често претърпяват неуспех. За сметка на това политиката на колонизиране на Азия от морските нации на Европа осигурила транспортирането им в Индия, Китай и Япония.

Североамериканското настъпление на бататите се случило по съвсем естествен начин и сега те са много важна част от селското стопанство и кулинарните традиции на Мексико и южните щати.

Някои биологични и здравни аспекти

Ipomoea batatas (L.) Lam. е увивно растение със стъбла, дълги до 4 м. Листата му са с разнообразна форма - сърцевидни, почти кръгли или дланевидно наделени. Цветът им варира от жълтозелено до бургундско червено. Заради привлекателния им външен вид и бързия растеж бататите удачно се отглеждат и като декоративни растения, а не само заради кулинарните им достойнства. Понякога растенията цъфтят с фуниевидни цветове във всички оттенъци на розовото, които издават близките им роднински връзки с познатия ни досаден плевел поветица.

Въпреки красотата на надземните части, истинската ценност на бататите се крие в почвата. Кореновите грудки силно приличат на картофите, но са по-издължени, със заострени краища и оцветена в червеникаво, пурпурно или белезникаво кора.

Вътрешността може да е сипкава и сравнително суха или пък водниста - по това се различават двете основни групи сортове. Вътрешната част, подобно на кората, понякога е бяла, но по-чсто е ярко оцветена във всевъзможни нюанси на жълтото, оранжевото и пурпурното. Тези богати цветове се дължат на високото съдържание на каротиноиди. Част от тези вещества е и витамин А, чието количество в един средно голям клубен от 80 г е два пъти повече от препоръчителната дневна доза. Освен това бататите съдържат здравословна смесица от фибри, витамин С и В6, калий, манган, мед и желязо. Мазнините почти липсват, а скромните 95 калории за клубен ги превръщат в достойни пазители на стройната фигура.

Кулинарна география

Бататите са близки до картофите не само като име, но и по начини на приготвяне. Изпържени, на пюре, като крокети или чипс, в огретен или изпечени цели, сладките картофи са същинска страст в Съединените щати, макар немалко хора да им се наслаждават най-вече веднъж в годината - на Деня на благодарността. Отчетливо сладкият им вкус се използва и за създаването на сладкиши като различни пайове и плодови пити.

Родината на грудките, а именно районите на Централна Америка и Карибите, са ненадминат източник на гастрономични комбинации с тях. Независимо дали под формата на салати, супи или дори хляб, бататите много често се готвят с морска храна и манго.

На запад от тези места, оттатък Тихия океан, те носят интересните имена сацумаимо в Япония и кумара в Нова Зеландия.

Изгряващото слънце всеки ден става свидетел на приготвянето на темпура, като една от най-често използваните съставки в ястието са сладките картофи. Много често и оризът на пара се приготвя с парчета от тях. Разбира се, не липсват и сладкиши - дайгакуимо са карамелизирани със соев сос и захар пържени батати, а комбинацията от захаросани кестени и оранжеви клубени, наречена курикинтон, е традиционен десерт за японската Нова година.

Емблематичният за кухнята на маорите (местните жители на Нова Зеландия) начин на готвене ханги използва топлината на сгорещени камъни, обвити в листа и заровени в земни ями заедно с кошници пълни с кумара, свинско и агнешко. Тази кулинарна традиция се изпълнява на всички племенни празници.

Не е необходимо да използвате подобни екзотични техники за приготовление на бататите, за да се насладите на вкусовите им качества. Можете просто да замените с тях картофите в някоя от любимите си рецепти.

от Людмил Хайдутов Ноем. 2018
Рецепти по темата
Коментари