Карамелизирани сладки картофи
Японската кухня не е известна с десертите, но между тях има няколко потресаващо вкусни неща като тези батати, които вкусно съчетават горчивината на сусама с тази на карамела, така че цялата сладост на ястието да бъде приятно балансирана.
СъставНеобходими продукти за 2-3 порции
- 300 г сладки картофи
- олио за маслена баня
- 60 г захар
- 20 мл вода
- 1 с. л. черен сусам
Начин на приготвяне
- 1.
Сладките картофи се обелват и се нарязват на неправилни резени с големина 3 см. Слагат се за 10 мин. в студена вода. Подсушават се.
- 2.
Олиото се загрява и картофите се изпържват до златисто. Подсушават се от излишната мазнина.
- 3.
Захарта и водата се слагат в уок и се загряват до карамелизиране. Слагат се картофите и се разбъркват.
- 4.
Сервират се поръсени със сусам върху леко намаслена чиния.