Адобо
Адобо е понятие, характерно за иберийската кухня, широко навлязло в Латинска Америка. Означава марината или сос от оцет, вино, зехтин и подправки, която в миналото се е използвала за консервиране на месото, а днес е начин за овкусяване на ястията. Адобо се наричат и самите ястия, приготвени в тази марината. Рецептата е приготвена от шеф Карлос Портен от Ломо - перуанския ресторант в София.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 1 кг свинско месо от бута
- 100 мл чили сос
- 1 ч. ч. червено вино
- ½ ч. ч. винен оцет
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- 1 ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. бахар на зърна
- 1 с. л. риган
- 150 г чесън, ситно нарязан
- 4 дафинови листа
- ½ л телешки бульон
- 2 кг сладки картофи
- сокът от 2 портокала
- 1 ч. ч. захар
- 2 глави червен лук
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на кубчета 4 х 4 см. Маринова се 1 ден в чили соса, виното, оцета, сол, черен пипер, кимион, бахар, риган и чесън.
- 2.
Слага се на много тих огън 45 – 60 мин. заедно с дафиновия лист и бульона.
- 3.
Сладките картофи се сваряват във вода с портокаловия сок и захарта.
- 4.
Месото се сервира със сладките картофи и лука, нарязан на полумесеци. Може да се добавят и фламбирани моркови.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия