Японски сладки с кестени и батати
Изключително ефектна и нетрадиционна рецепта за десерт, в която е постигнат блестящ баланс между съставките. Сладките картофи и кестените са съчетание, което със сигурност ще ви изненада и очарова.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г сладки картофи
- 10 цели кестена в захарен сироп или цели смокини от сладко
- 3 с.л. захар
- 2 с.л. краве масло
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 2-3 с.л. галета, ако има нужда
Начин на приготвяне
- 1.
Сладките картофи се обелват, нарязват се на филийки и се оставят 10 мин. в студена вода. Измиват се и се слагат да се сварят, докато омекнат. Смачкват се на пюре.
- 2.
Пюрето от сладки картофи се смесва с маслото, захарта и ванилията. Ако има нужда пюрето може да се сгъсти с малко галета. Разделя се на 10 части.
- 3.
Отрязва се парче фолио пластик, леко се навлажнява, слага се топче от картофеното пюре, леко се сплесква и в него се поставя един кестен. Фолиото се завива, като кестенът остава във вътрешността на картофеното пюре. Поднесете ги полети със сиропа на кестените.