Начало За нас Реклама Контакти

Телешко по креолски с огретен от батати

Снимка за Телешко по креолски с огретен от батати
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

С тази рецепта ви пренасяме в Луизиана, света на креолската кухня, в който на кръстопът се срещат френско, испанско и местно американско влияние. В нея вкусът на богато подправеното телешко се подчертава от сладостта на бататите и плътността на сметаната. Можете да замените бататите с обикновени картофи, но си струва да опитате и нещо по-различно.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за огретена:
  • 300 мл сметана
  • ½ ч. л. настъргано индийско орехче
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 2 стръка розмарин
  • 1 ч. л. риган
  • 1 кг обелени и нарязани на кръгчета батати
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • за месото:
  • 400 г телешко бонфиле или контрафиле
  • 2 глави лук, нарян на полумесеци
  • 2 скилидки чесън, нарязани на тънки кръгчета
  • 2 с. л. олио
  • червена камба, нарязана
  • зелена камба, нарязана
  • 1 ч. ч. телешки бульон
  • ¼ ч. л. чили на прах
  • ½ ч. л. червен пипер
  • ½  ч. л. риган
  • ½  ч. л. кайенски пипер
  • ½  ч .л. кимион
  • 2 с. л. пресен босилек
  • 1 ч. л. прясна мащерка

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Огретенът се приготвя, като се загряват сметаната, чесънът, индийското орехче, розмаринът и риганът. Бататите се посоляват много леко, подреждат се в тавичка и се заливат с горещата сметана. Пекат се 30 мин. във фурна, загрята на 190°С.

  2. 2.

    Телешкото филе се нарязва на много тънки ивици. Лукът и чесънът се сотират в загрятото олио, след което се прибавят месото и сухите подправки. Задушава се още 5 мин., прибавя се бульонът и се оставя да къкри без капак, докато течността почти изври. Прибавят се зелените подправки.

  3. 3.

    Месото се сервира с огретена от бататите.

Вариации:
1. Направете огретена с обикновени картофи.
2. Заменете телешкото месо в креолското ястие с пилешко.

Ноем. 2008
Още подобни рецепти
Коментари