Телешко по креолски с огретен от батати
С тази рецепта ви пренасяме в Луизиана, света на креолската кухня, в който на кръстопът се срещат френско, испанско и местно американско влияние. В нея вкусът на богато подправеното телешко се подчертава от сладостта на бататите и плътността на сметаната. Можете да замените бататите с обикновени картофи, но си струва да опитате и нещо по-различно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за огретена:
- 300 мл сметана
- ½ ч. л. настъргано индийско орехче
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 2 стръка розмарин
- 1 ч. л. риган
- 1 кг обелени и нарязани на кръгчета батати
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за месото:
- 400 г телешко бонфиле или контрафиле
- 2 глави лук, нарян на полумесеци
- 2 скилидки чесън, нарязани на тънки кръгчета
- 2 с. л. олио
- 1 червена камба, нарязана
- 1 зелена камба, нарязана
- 1 ч. ч. телешки бульон
- ¼ ч. л. чили на прах
- ½ ч. л. червен пипер
- ½ ч. л. риган
- ½ ч. л. кайенски пипер
- ½ ч .л. кимион
- 2 с. л. пресен босилек
- 1 ч. л. прясна мащерка
Начин на приготвяне
- 1.
Огретенът се приготвя, като се загряват сметаната, чесънът, индийското орехче, розмаринът и риганът. Бататите се посоляват много леко, подреждат се в тавичка и се заливат с горещата сметана. Пекат се 30 мин. във фурна, загрята на 190°С.
- 2.
Телешкото филе се нарязва на много тънки ивици. Лукът и чесънът се сотират в загрятото олио, след което се прибавят месото и сухите подправки. Задушава се още 5 мин., прибавя се бульонът и се оставя да къкри без капак, докато течността почти изври. Прибавят се зелените подправки.
- 3.
Месото се сервира с огретена от бататите.
Вариации:
1. Направете огретена с обикновени картофи.
2. Заменете телешкото месо в креолското ястие с пилешко.