Патица по пекински с брюкселско зеле и батати
Бейдзин као я са едни от най-изкусителните срички в гастрономията. Но печената патица от Пекин не е само невероятен вкус и уникална кулинарна техника - тя е най-известният символ на китайската храна и разказва хилядолетни истории.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 1 патица от 2,5-3 кг
- 4 л вода
- 90 мл мед
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 60 мл соев сос
- ½ ч. ч. оризов оцет
- за напълване:
- 2 мандарини, нарязани на кръгчета
- 2 шушулки звезден анасон
- 3 скилидки чесън
- 2 стръка зелен лук
- 2 см джинджифил, нарязан на филийки
- 2 ч. л. морска сол
- 1 ч. л. захар
- за гарниране:
- 500 г брюкселско зеле
- 1 с. л. масло
- 3 с. л. белени лешници
- 1 голям сладък картоф (батат)
-
1 ч. л. семена от резене или копър
Начин на приготвяне
- 1.
Патицата се приготвя според тази техника.
- 4.
За гарнитурата зелчиците се срязват на кръст в основата и се слагат във вряща подсолена вода за 4 мин. Веднага се пускат в ледена вода, за да не загубят цвета си. Ако се използва замразено броколи, предварително се размразява и не се бланшира.
- 5.
Сладкият картоф се нарязва на кубчета и се сварява в подсолена вода, докато леко омекне. Отцежда се и се подсушава.
- 6.
Загрява се маслото и в него се слагат да се зачервят лешниците. Добавят се семената от резене и бързо се прибавя брюкселското зеле. Разбърква се, докато започнат да се зачервяват. Прибавя се сладкият картоф и всичко се посолява на вкус. Може да се подправи със смлян шарен пипер на вкус.