Телешко задушено с моркови
Класическа френска рецепта, но се среща навсякъде - от Италия до Финландия, с леки вариации.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг телешки шол
- 4 с. л. зехтин
- 2 ч. ч. нарязан на полумесеци лук
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 600 мл пилешки бульон
- 200 мл бяло вино
- 500 г моркови, обелени и нарязани на кръгчета
- 1 дафинов лист
- 2 с. л. нарязана прясна салвия
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на парчета с размер 3х3х1 см, подсушава се добре, осолява се и се поръсва с черен пипер. Половината от зехтина се загрява в тиган на средно силен огън и месото се слага да се изпържи до зачервяване от всички страни за 10 мин., но на 2-3 части. Ако се сложи наведнъж цялото количество месо, ще се отдели много сок и пърженето ще спре, докато се изпари течността.
- 2.
В същия съд се налива останалият зехтин, прибавят се лукът, чесънът и дафиновият лист. В същия съд се сипва останалият зехтин, слагат се лукът, чесънът и дафиновият лист. Покрива се и се оставя да ври на средно силен огън около 5-6 мин. След това се добавят виното, бульонът и месото. Ястието се оставя да къкри покрито около 50 мин.
- 3.
Прибавят се морковите и се вари още 30 мин. Маха се капакът и се доварява, докато месото омекне напълно и сосът се сгъсти (около 20 мин.). Слага се салвията, отстранява се дафиновият лист и се сервира.