Начало За нас Реклама Контакти

Пилешки пастет във френски стил

Снимка за Пилешки пастет във френски стил
120
Време за приготвяне: 120 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Ако досега никога не сте опитвали домашно приготвен пастет, крайно време е да си доставите тази ненадмината наслада. За целта ви предлагаме изтънчена рецепта за пастет от пилешки дробчета с подправки, поднесен с ароматно портокалово желе.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 200 г краве масло
  • 1 глава лук, нарязана на полумесеци
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 500 г пилешки дробчета
  • 1 стрък мащерка
  • 1 ч. л. нарязани листа от салвия
  • 1 ч. л. смлян шарен пипер
  • 2 с. л. коняк
  • 1/2 ч. л. дижонска горчица
  • 2 с. л. заквасена сметана
  •  сол на вкус
  • за желирания слой:
  • 1 1/2 ч. ч. пилешки бульон
  • 4-5 листа от салвия или магданоз
  • 1/2 ч. ч. портокалов сок
  • 1/2 портокал, нарязан на тънки кръгчета
  • 1 с. л. желатин

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Половината от маслото се разтопява и в него на слаб огън се задушава лукът за 10 мин., докато омекне. Добавя се чесънът, разбърква се още 2-3 мин., котлонът се засилва и се слагат почистените от жилите дробчета. Прибавят се мащерката, салвията, пиперът и се посолява на вкус. Всичко се разбърква около 10 мин., докато дробчетата станат златисти отвън, но са все още розови отвътре. Оставят се да изстинат.

  2. 2.

    Охладената смес се слага да се пасира заедно с коняка, горчицата, останалото меко масло и сметаната.

  3. 3.

    Желатинът се накисва в 2 с.л. студена вода. Слагат се да заврат бульонът и портокаловият сок. Добавя се накиснатият желатин, като сместа не бива да завира.

  4. 4.

    Купа с вместимост 2 л се покрива с фолио за свежо съхранение. На дъното се налива 1/3 от бульона с желатина и се слага да се стегне в хладилника. Отгоре се подреждат парчетата портокал и листата салвия. Залива се с останалия бульон и отново се слага да се стегне. Отгоре се изсипва пастетът, като се заравнява добре и се покрива с фолио за свежо съхранение.

  5. 5.

    Пастетът се охлажда поне още 4 часа. Обръща се в чиния за сервиране, отстранява се фолиото и се поднася с препечени филийки.


Ян. 2009
Още подобни рецепти
Коментари