Пилешки пастет във френски стил
Ако досега никога не сте опитвали домашно приготвен пастет, крайно време е да си доставите тази ненадмината наслада. За целта ви предлагаме изтънчена рецепта за пастет от пилешки дробчета с подправки, поднесен с ароматно портокалово желе.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 200 г краве масло
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 500 г пилешки дробчета
- 1 стрък мащерка
- 1 ч. л. нарязани листа от салвия
- 1 ч. л. смлян шарен пипер
- 2 с. л. коняк
- 1/2 ч. л. дижонска горчица
- 2 с. л. заквасена сметана
- сол на вкус
- за желирания слой:
- 1 1/2 ч. ч. пилешки бульон
- 4-5 листа от салвия или магданоз
- 1/2 ч. ч. портокалов сок
- 1/2 портокал, нарязан на тънки кръгчета
- 1 с. л. желатин
Начин на приготвяне
- 1.
Половината от маслото се разтопява и в него на слаб огън се задушава лукът за 10 мин., докато омекне. Добавя се чесънът, разбърква се още 2-3 мин., котлонът се засилва и се слагат почистените от жилите дробчета. Прибавят се мащерката, салвията, пиперът и се посолява на вкус. Всичко се разбърква около 10 мин., докато дробчетата станат златисти отвън, но са все още розови отвътре. Оставят се да изстинат.
- 2.
Охладената смес се слага да се пасира заедно с коняка, горчицата, останалото меко масло и сметаната.
- 3.
Желатинът се накисва в 2 с.л. студена вода. Слагат се да заврат бульонът и портокаловият сок. Добавя се накиснатият желатин, като сместа не бива да завира.
- 4.
Купа с вместимост 2 л се покрива с фолио за свежо съхранение. На дъното се налива 1/3 от бульона с желатина и се слага да се стегне в хладилника. Отгоре се подреждат парчетата портокал и листата салвия. Залива се с останалия бульон и отново се слага да се стегне. Отгоре се изсипва пастетът, като се заравнява добре и се покрива с фолио за свежо съхранение.
- 5.
Пастетът се охлажда поне още 4 часа. Обръща се в чиния за сервиране, отстранява се фолиото и се поднася с препечени филийки.