Свински пържоли със салвия
Салвията все още е сред по-непопулярните у нас подправки, но постепенно печели все повече почитатели. В случая тя обогатява с аромата си апетитно свинско с гарнитура от лук, царевички, гъби и сушени домати.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. брашно
- 1 с. л. нарязана прясна салвия или 1 ч.л. изсушена
- 800 г свинско контрафиле
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 2 глави червен лук, нарязан на кръгчета
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. захар
- 300 г гъби, нарязани на четвъртини
-
4 консервирани бейби царевички
или 4 с.л. консервирани зърна царевица -
2 сушени домата, нарязани на ситно,
или натрошена сушена червена чушка - 1 с. л. нарязан пресен магданоз
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Филето се нарязва на 4 парчета с еднаква дебелина. Смесват се брашното, салвията, сол и черен пипер на вкус. Всяка пържола се поръсва от двете страни със сместа. Фурната се загрява до 200° С.
- 2.
Слагат се да се загреят маслото и зехтинът. Пържолите се изпържват по 3-4 мин. от всяка страна и се слагат в тавичка за печене. Слагат се във фурната за около 5-6 мин. или според желаната степен на изпичане.
- 3.
През това време в мазнината от пърженето се слагат лукът, захарта и лимоновият сок на умерен огън. След 5 мин. се добавят гъбите. Разбъркват се 3-4 мин. и се слагат царевичките и сушените домати. Всичко се подправя със сол и черен пипер и магданоз.
- 4.
Пържолите се сервират с гарнитурата.