Начало За нас Реклама Контакти

Салтимбока от телешки дроб и ризото

Снимка за Салтимбока от телешки дроб и ризото
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Salt' im bocca в буквален превод означава "скачай в устата". Това е прочут специалитет на римската кухня и се приготвя от съвсем тънко нарязани телешки шницелчета. Но тъй като у нас много трудно ще намерите истинско телешко, а още по-трудно ще убедите месаря да ви го нареже на съответната дебелина, ви предлагаме да пробвате рецептата с нещо друго - телешки дроб.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 8 с. л. зехтин
  • 1 щипка шафран (по желание) или 1 ч. л. къри
  • 400 г ориз арборио или ризон
  • 1 л телешки бульон
  • 700 г телешки дроб, нарязан на 12 парчета
  • 12 листа салвия или широколистен босилек
  • 12 парчета прошуто
  • 100 г масло
  • 80 г настъргано пармиджано
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В 3 с.л. от зехтина се запържват лукът и чесънът. Прибавят се шафранът и оризът, разбъркват се 1 мин. и се налива бульонът. Когато всичко заври, оризът се слага да се пече на 180°С около 30 мин. или докато се свари оризът.

  2. 2.

    През това време върху всяко парче дроб се слага по едно листо салвия и се обвива с резенче прошуто. Закрепя се с клечка за зъби. Дробът се изпържва в останалата мазнина по 2 мин. от всяка страна. Държи се на топло.

  3. 3.

    Пармезанът и маслото се прибавят към оризовата смес. Подправя се със сол и пипер.

  4. 4.

    В затоплени чинии за сервиране се слага по лъжица от ризотото и отгоре се слага по едно парче дроб.


Подходящи типове вина
Авг. 2007
Още подобни рецепти
Коментари