Салтимбока от телешки дроб и ризото
Salt' im bocca в буквален превод означава "скачай в устата". Това е прочут специалитет на римската кухня и се приготвя от съвсем тънко нарязани телешки шницелчета. Но тъй като у нас много трудно ще намерите истинско телешко, а още по-трудно ще убедите месаря да ви го нареже на съответната дебелина, ви предлагаме да пробвате рецептата с нещо друго - телешки дроб.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 8 с. л. зехтин
- 1 щипка шафран (по желание) или 1 ч. л. къри
- 400 г ориз арборио или ризон
- 1 л телешки бульон
- 700 г телешки дроб, нарязан на 12 парчета
- 12 листа салвия или широколистен босилек
- 12 парчета прошуто
- 100 г масло
- 80 г настъргано пармиджано
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В 3 с.л. от зехтина се запържват лукът и чесънът. Прибавят се шафранът и оризът, разбъркват се 1 мин. и се налива бульонът. Когато всичко заври, оризът се слага да се пече на 180°С около 30 мин. или докато се свари оризът.
- 2.
През това време върху всяко парче дроб се слага по едно листо салвия и се обвива с резенче прошуто. Закрепя се с клечка за зъби. Дробът се изпържва в останалата мазнина по 2 мин. от всяка страна. Държи се на топло.
- 3.
Пармезанът и маслото се прибавят към оризовата смес. Подправя се със сол и пипер.
- 4.
В затоплени чинии за сервиране се слага по лъжица от ризотото и отгоре се слага по едно парче дроб.