Начало За нас Реклама Контакти

Повечето подправки имат дълга съвместна кулинарна история с човека, но изсушените плодове на две южноамерикански дървета от род Schinus едва от десетилетия заемат своето място на трапезата. Розовочервените топченца имат фин аромат и приятен вкус, който напомня хвойна и въпреки че се наричат „пипер”, те не са люти, а по-скоро сладки. Обикновено се използват самостоятелно, защото останалите подправки в ястието много лесно могат да прикрият характера им.
Розовият пипер е подходящ за ястия с риба, зеленчуци или месо с по-деликатен вкус. Заради ненатрапчивия си черти, той трудно ще доминира над гъшия дроб, например, но и приятно ще обогати цялата порция. Декоративният ефект на зрънцата също не е за пренебрегване.
Макар че често се продава смесен с черен, бял и зелен пипер в т. нар. шарен пипер, комбинацията му в мелничката е много по-успешна с бахара, който притежава липсващата на розовия пипер пикантност.
Самостоятелно розов пипер рядко се предлага в България, но с малко късмет може да се намери в специализираните магазини за подправки.

от Меню Февр. 2011
Рецепти по темата
Коментари