Начало За нас Реклама Контакти

Сладолед от гъши дроб

Снимка за Сладолед от гъши дроб
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Сладоледът е необятна кулинарна вселена и всеки продукт има своето място в нея. Новаторски, но вече много популярни са ледените удоволствия от зехтин и от чесън, а ние ви предлагаме изключително финия вариант от гъши дроб.

СъставНеобходими продукти за 4

  • за сладоледа:
  • 400 г гъши дроб*
  • 2 с. л. порто
  •   сол и пипер на вкус
  • за глазурата:
  • 200 мл сметана
  • 1 с. л. портокалов ликьор
  • 1 с. л. агар-агар**
  • 1 с. л. сос уорчестър
  • 100 г бадеми, накълцани
  • за бисквитата:
  • 1 белтък
  • 2 с. л. брашно
  • 3 с. л. стопено масло
  •   морска сол и настъргана кора от мандарина за поръсване
  • за соса:
  • 3 мандарини
  • 2 кръгчета ананас
  • 50 мл сок от мандарини
  • 2 с. л. коняк
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. розов пипер на зърна
  • * Продава се вакуумиран и замразен при птичите деликатеси в големите супермаркети, в опаковки по 400-600 г.
  • ** Агар-агар е заместител на желатина с по-добри желиращи свойства. Представлява екстракт от червени морски водорасли - във воден разтвор образува трайно желе без мирис и цвят, което издържа при загряване. У нас може да се достави по поръчка чрез www.boirest-bg.com или го потърсете в магазините за лабораторно оборудване и реактиви.

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Гъшият дроб се претрива през цедка. Добавят се портото, сол и пипер на вкус. Слага се на водна баня за 3-4 мин., като се разбърква непрекъснато. Не бива да се допуска да започне да се разтопява. Сместа се слага да се стегне в метални или силиконови форми в хладилника за 4-5 часа. После внимателно се изважда от формите.

  2. 2.

    Сметаната се слага да заври, добавят се ликьорът, агар-агарът и сосът уорчестър. Сместа се оставя да поизстине.

  3. 3.

    Бадемите се нарязват на филийки и се запичат леко. Формичките от гъши дроб се потопяват в глазурата, поръсват се обилно с бадемите и се слагат в хладилника, за да се стегнат отново.

  4. 4.

    За бисквитите белтъкът се разбърква с тел заедно с брашното. Добавя се маслото. Сместа се оставя за 2 часа в хладилник. По 1 с. л. от тестото се разстилат върху хартия за печене в неправилни форми и се поръсват със солта и кората от мандарина. Слагат се да се запекат за 3-4 мин. на 180° С, докато леко се зачервят. Докато са горещи, се завиват на фунийки.

  5. 5.

    Мандарините се обелват с остър нож и се нарязват на филенца. Ананасът се нарязва на малки парчета. Захарта се слага да заври със сока от мандарини. Добавят се плодовете, розовият пипер и се оставят да поврат 1-2 мин. на силен огън. Добавя се конякът и се запалва.

  6. 6.

    Сладоледът се сервира с фунийките и соса.

Подходящи типове вина
Март 2010
Още подобни рецепти
Коментари