Сладолед от гъши дроб
Сладоледът е необятна кулинарна вселена и всеки продукт има своето място в нея. Новаторски, но вече много популярни са ледените удоволствия от зехтин и от чесън, а ние ви предлагаме изключително финия вариант от гъши дроб.
СъставНеобходими продукти за 4
- за сладоледа:
- 400 г гъши дроб*
- 2 с. л. порто
- сол и пипер на вкус
- за глазурата:
- 200 мл сметана
- 1 с. л. портокалов ликьор
- 1 с. л. агар-агар**
- 1 с. л. сос уорчестър
- 100 г бадеми, накълцани
- за бисквитата:
- 1 белтък
- 2 с. л. брашно
- 3 с. л. стопено масло
- морска сол и настъргана кора от мандарина за поръсване
- за соса:
- 3 мандарини
- 2 кръгчета ананас
- 50 мл сок от мандарини
- 2 с. л. коняк
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. розов пипер на зърна
- * Продава се вакуумиран и замразен при птичите деликатеси в големите супермаркети, в опаковки по 400-600 г.
- ** Агар-агар е заместител на желатина с по-добри желиращи свойства. Представлява екстракт от червени морски водорасли - във воден разтвор образува трайно желе без мирис и цвят, което издържа при загряване. У нас може да се достави по поръчка чрез www.boirest-bg.com или го потърсете в магазините за лабораторно оборудване и реактиви.
Начин на приготвяне
- 1.
Гъшият дроб се претрива през цедка. Добавят се портото, сол и пипер на вкус. Слага се на водна баня за 3-4 мин., като се разбърква непрекъснато. Не бива да се допуска да започне да се разтопява. Сместа се слага да се стегне в метални или силиконови форми в хладилника за 4-5 часа. После внимателно се изважда от формите.
- 2.
Сметаната се слага да заври, добавят се ликьорът, агар-агарът и сосът уорчестър. Сместа се оставя да поизстине.
- 3.
Бадемите се нарязват на филийки и се запичат леко. Формичките от гъши дроб се потопяват в глазурата, поръсват се обилно с бадемите и се слагат в хладилника, за да се стегнат отново.
- 4.
За бисквитите белтъкът се разбърква с тел заедно с брашното. Добавя се маслото. Сместа се оставя за 2 часа в хладилник. По 1 с. л. от тестото се разстилат върху хартия за печене в неправилни форми и се поръсват със солта и кората от мандарина. Слагат се да се запекат за 3-4 мин. на 180° С, докато леко се зачервят. Докато са горещи, се завиват на фунийки.
- 5.
Мандарините се обелват с остър нож и се нарязват на филенца. Ананасът се нарязва на малки парчета. Захарта се слага да заври със сока от мандарини. Добавят се плодовете, розовият пипер и се оставят да поврат 1-2 мин. на силен огън. Добавя се конякът и се запалва.
- 6.
Сладоледът се сервира с фунийките и соса.