Филе от лаврак, сос от нар с орехи и пяна от нар
Преди да се впуснете в това предизвикателство, трябва да ви предупредим, че най-авангардният елемент от тази рецепта, а именно пяната от нар с лецитин, може и да не се получи от първия път. Тук температурата е много важна, а и лецитинът трябва да е качествен и изключително сух.
СъставНеобходими продукти за 4
- за рибата:
- 2 лаврака
- 4 с. л. зехтин
- 1 ч. л. счукан розов пипер
- сол на вкус
- за крема от целина:
- 600 г целина
- 300 мл течна сметана
- 2 яйца
- 3 жълтъка
- 3 с. л. настърган пармезан
- 1 щипка индийско орехче
- сол на вкус
- за соса и пяната от нар:
- 2 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 1 ч. ч. орехи, едро нарязани
- 100 мл розе или бяло вино
- 1 г лецитин на прах*
- за бисквитите:
- 3 белтъка
- 100 г брашно
- 100 г стопено масло
- 1 с. л. орехи
- 1 ч. л. розов пипер
- морска сол
Начин на приготвяне
- 1.
Белтъците и брашното за бисквитите се разбиват с тел. Добавя се на тънка струя маслото. Подправя се със сол и розов пипер. Оставя се 1 час в хладилника. Намазва се тънко върху хартия за печене, поръсва се със счукани орехи, смляна морска сол и розов пипер и се запича на 180° С за 5-6 мин.
- 2.
Целината за крема се обелва, нарязва се на едри кубчета и се сварява в подсолена вода за около 30 мин., докато омекне. Прецежда се, пасира се и към нея се добавят яйцата, жълтъците, пармезанът и сметаната. Всичко се пасира заедно, подправя се със сол и индийско орехче и се сипва в намаслени купички за крем карамел. Пекат се на водна баня 20-30 мин. на 180° С. Когато изстинат, кремовете се обръщат.
- 3.
В загретия зехтин се слага празът. След 1-2 мин. се добавят орехите, леко се запържват, налива се виното и се посолява на вкус. Сместа се оставя да ври непокрита, докато течността почти се изпари.
- 4.
Наровете се срязват наполовина, с лъжица се отделят зрънцата. Запазват се 2 с. л. от тях за гарниране, а останалите се разбиват в блендера или с пасатора и сокът се прецежда. От него се отделят 100 мл за пяната. Останалият се прибавя към ореховия сос и се разбърква още 4-5 мин., докато се сгъсти. Подправя се с малко мед.
- 5.
Отделеният сок от нар се смесва с лецитина и се оставя в хладилника, докато стане 5° С.
- 6.
Рибата се филетира и се оформят 2 правоъгълни парчета. Поръсва се с розовия пипер и се изпържва в сгорещения зехтин за 5 мин. от страната на кожата и още 3 мин. от другата страна. Посолява се.
- 7.
Преди сервиране сокът от нар за пяната се затопля с 2-3° С и се разбива на пяна с пасатор.
- 8.
Аранжират се заедно кремът от целина, рибата, ореховият сос, пяната, бисквитата и зърната от нара.
* лецитин на прах - професионален продукт, който се намира в магазините за спортни хранителни добавки или на www.biorest_bg.com