Начало За нас Реклама Контакти

След зимата, която винаги изглежда някак по-дълга, отколкото е нужно, земята ни поднася цял нов свят от аромати и ярки цветове, с които сякаш се извинява за студените и безцветни дни. Дърветата се раззеленяват и скоро навсякъде около нас се разнася прелестното им ухание. Цветята се събуждат и се обличат в най-красивите и наситени багри, а плодовете и зеленчуците най-накрая се завръщат съвсем победоносно, с фанфари.


Полет на въображението

Изобщо, топлите месеци са интересно време за цветята, плодовете, зеленчуците и всякаква друга растителност. Тази зима се проточи по-дълго от обикновено, и вече нямам търпение да стане истински горещо и да се потопим във феерия от цветове и аромати. Личи ми и по думите. Напоследък все по-често се усещам, че планирам какво ще приготвя, когато се появят всички тези дарове, и съвсем се отнасям.

Интересно е как в ежедневието си приемаме нещата около нас за даденост и ги използваме с конкретно предназначение – тиквичките принадлежат на киселото мляко с чесън; динята най-много да я сервираме с парче сирене; цветята са за градината или за вазата вкъщи. Все по-рядко имаме време да развихрим въображението си, да разместим нещата и да се сетим, че... от тиквичките може да приготвим чудесни мъфини, динята да сервираме с узо или да си направим салата от глухарчета и да си опечем пиле с люляк.

Понеже последното може би се е сторило странно на някои, нека се спрем на тази тема.


Градината на вкуса

Всъщност човечеството отдавна се е досетило, че може да се наслади на цветята не само визуално. Историята на ядивните цветя може да бъде проследена хиляди години назад. Въпросните глухарчета са описани още в Стария завет като една от горчивите билки, а древните китайци са използвали в ястията си растения като лотосите и хризантемите.

Трябва да благодарим на римляните, че са запазили и продължили тази традиция – чест гост в кухнята им са били теменужките и розите. С прогреса на човешката находчивост по време на Ренесанса последните две били открити и като естествени оцветители на храната. В книгата на Хю Плат от 1602 г., озаглавена "Наслади за дами", пък се срещат рецепти за карамелизирани цветя като десерт.
Днес спокойно похапваме здравословната и вкусна салата от цветове от рукола благодарение на хората, живели през викторианската епоха. Те често използвали цветята в готвени ястия, а в салатите слагали теменужки, детелини, пореч и латинки. Тези представители на флората били на разположение и през късната есен и зимата, консервирани с оцет.

След викторианската епоха любовта към цветята като кулинарен обект отслабва, за да се пробуди отново едва преди около 15 години. Възроденият интерес на практика съвпада с появата на тенденциите за здравословно хранене. Хората осъзнават, че е по-добре да избягват силно преработените храни и се обръщат към целесъобразното хранене, като наблягат на приготвянето на вкусна храна с естествени и красиви продукти.

 

Внимание!

Въпреки огромното изкушение спонтанно да прибавим към всекидневната храна някой и друг ярък цвят, за жалост съществуват някои ограничения за това. Най-важното е да се убедите, че обляното от слънчева светлина цвете не носи в себе си естествената си защита под формата на отрова. Салкъмът, чиито съцветия са много вкусни панирани, силно наподобява цъфтящия почти по-същото време златен дъжд, но вторият е откровено опасен за живота. Леко стерилните на вид букети по цветарските магазини също не стават за вечеря, понеже цветята в тях се обработват с различни химикали, за да се удължи трайността им.

Техниките на готвене с цветя трябва да са доста щадящи откъм температурна обработка, защото деликатните аромати много лесно могат да се изгубят. Внимателното комбиниране на китките с по-агресивните като вкус и мирис подправки се подразбира от само себе си.


Разцъфнал цвят

Близките и далечни страни предлагат много идеи за приложения на цветята. В Ямайка, например, приготвят освежаваща и ароматна напитка от ром, захар и цвят от хибискус. В Мексико правят палачинки с тиквен цвят, който също се приготвя и леко запечен, с пълнеж. В Калифорния, където портокаловите дръвчета присъстват в почти всяка домашна градина, използват уханните им цветчета за ароматизиране на захар, която после служи за какво ли не – от подсладител за чай, коктейли и кафе до съставка на различни сладкиши. Списъкът с рецепти продължава до главозамайване и включва неустоими ястия като сирене бри, запечено с глазура от рози, пица с латинки и сьомга, бисквити с лавандула, салата от пиле с бананов цвят и прочие чудати комбинации.

И така, може би следващия път, когато видим красив цъфнал люляк или роза, няма да ги гледаме със същите очи, кой знае?

от Кристина Николова Март 2011
Рецепти по темата
Коментари
Tyxo.bg counter