Патешки гърди със сос от рози
Повечето хора са свикнали да възприемат розата единствено като красив градински обитател, но истината е, че тя чудесно се вписва и в произведенията на кулинарното изкуство. Предлагаме ви сочно патешко, обогатено с деликатно сладкия вкус на цветето и ухание на анасон.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 патешки гърди
- 4 листа от роза - червена или розова
- 2 с. л. зехтин
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
- за соса:
- венчелистчетата от 2 розови или червени рози
- 200 г сладки картофи
- 2 ч. ч. вода
- 1 скилидка чесън
- 1 щипка семена от резене или анасон
- 1 с. л. краве масло
- мед на вкус
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Кожата на патешките гърди се нарязва на баклавички. Посоляват се, поръсват се с пипера и се слагат с кожата надолу да се запържат 5 мин. в тиган със загретия зехтин на умерена температура. Обръщат се, поръсват се с листата от розите и се слагат за 8 мин. във фурната на 200°С. Изваждат се от фурната, покриват се и се оставят да почиват 5 мин.
- 2.
Сладките картофи се обелват, заливат се с водата и се слагат да се сварят, докато омекнат добре. Пасират се заедно с водата и листата от розите.
- 3.
Маслото се слага да се разтопи и се добавя чесънът, като съвсем леко се запържва, без да се зачервява. След това се сипват семената от резене и пасираните картофи с розите. Всичко се оставя да поври 10 мин., подправя се със сол, шарен пипер и мед на вкус.
- 4.
Готовите патешки гърди се сервират със соса от рози.