Ризото с цветове от невен
Предлагаме ви едно необичайно превъплъщение на класическо ястие, в което морковите, лукът и пармезанът намират интересно допълнение. Невенът е леко тръпчив на вкус и идеално се съчетава с приятно соленото сирене, а кедровите ядки прибавят финалния акцент.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 л врящ пилешки бульон
- 4 цвята от невен
- 1 с. л. зехтин
- 2 с. л. краве масло
- 2 ч. ч. ориз за ризото - арборио, карнароли, камолино или друг подходящ с обли зърна
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 морков, нарязан на кръгчета
- 200 мл бяло вино
- 4 с. л. кедрови ядки
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 4 с. л. настърган пармезан
Начин на приготвяне
- 1.
Във врящия пилешки бульон се сипват венчелистчетата на невена и течността се пасира.
- 2.
Зехтинът и маслото се слагат да се загреят. Добавят се морковът и лукът, разбъркват се около 2 мин., след което се сипва измитият и отцеден ориз. Разбърква се, докато стане прозрачен. Налива се виното, разбърква си и когато течността изври, се сипва черпак по черпак от бульона с невена при непрекъснато разбъркване, докато се поеме.
- 3.
Когато останат 200 мл от течността, се слагат ядките. Налива се останалият бульон, разбърква се 1-2 мин. и се сервира с пармезана.