Теменужени бисквити
Главен герой в тази необикновена рецепта са малките, но много красиви теменужени цветове. Техният вкус е пикантно сладък и деликатен, а самият десерт, в който участват, е лек и максимално изчистен откъм съставки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г брашно
- 2 ч.л. захар за тестото
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 1/2 ч.ч. заквасена сметана
- 300 г краве масло
- 30 цвята от теменужки
- 1 белтък
- 100 г фина захар на кристали
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се разбърква със солта, захарта и бакпулвера. Маслото се стрива на трохи с брашното. Слага се сметаната и се замесва бързо тесто. Ако има нужда, се прибавят още 2-3 с. л. брашно. Тестото се покрива и се слага за 30 мин. в хладилника.
- 2.
Тестото се разточва на пласт с дебелина 5 мм и се нарязва на кръгчета. Слагат се да се пекат върху хартия за печене във фурна, загрята на 200° С, около 10 мин. Не бива да се зачервяват много.
- 3.
Теменужките се измиват с вода, внимателно се подсушават и се отрязва зелената част възможно най-ниско.
- 4.
Запечените сладки се намазват с белтък, отгоре се слага теменужката, отново се намазват с белтък с помощта на малка четка и се поръсват със захар. Слагат се да се изсушат във фурната на вентилатор на 50°С за около 30 мин.