Салата с риба тон, грах, мушкато и маргаритки
Вероятно сте опитвали не една и две салати с риба тон, но надали досега сте попадали на подобно съчетание, още повече че в случая става въпрос за великолепно филе, а не за консервирана риба. Мушкатото придава леко кисел вкус, докато маргаритките се изявяват в зоната на тръпчивите нюанси и всичко това е овкусено с лимонов сок, горчица и зехтин.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г филе от риба тон или друго рибно филе
- 1 с.л. зехтин за месото
- 4 листа зелена салата
- 400 г зелен грах, пресен или замразен
- 200 г чери домати
- 1 краставица
- 1 с. л. венчелистчета от мушкато
- 1 с. л. венчелистчета от маргаритки
- 1-2 с. л. лимонов сок
- 3 с. л. зехтин за заливката
- 1 ч. л. горчица
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Филето се поръсва с шарен пипер и се намазва добре със зехтин. Може да се остави около 10 мин., за да се овкуси добре. Изпича се в сух тиган на умерена температура от двете страни. Нарязва се на тънки ивици.
- 2.
Грахът се слага да се задуши с малко зехтин, сол и черен пипер на вкус. Когато е готов, се обърква с венчелистчетата от маргаритки.
- 3.
Краставицата се нарязва на кръгчета и се обърква с нарязаните домати, накъсаната зелена салата и венчелистчетата от мушкато.
- 4.
Приготвя се заливка от лимоновия сок, зехтина, горчицата и солта.
- 5.
Салатата се аранжира в чинии и се залива със соса.