Никулденски рибник
Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие на този празник. Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата изисква малко повече време за приготвяне, затова тичайте към магазина още отсега и пригответе престилката и тавата.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 голям шаран
- 1 ч. ч. орехи
- 4 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 връзка магданоз
- 2 кисели краставички, нарязани на ситно
- 1 ч. л. доматено пюре
- сол и пипер на вкус
- за кората:
- 500 г брашно
- 1 ч. л. сол
- 250 мл вода
- 100 г топено масло или мас
- 1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.
- 2.
Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.
- 3.
През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.
- 4.
С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.
- 5.
Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.
- 6.
Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.