Сулка с булгур и спаначен сос
Шеф Тони Иванов от ресторант „Форум“ в Стара Загора приготви тази чудесна рибна рецепта, когато имаше на разположение прясно уловена сулка от язовир "Кърджали". Той смело я съчетава с продукти като кисело мляко и гъби, доскоро смятани за несъвместими или трудно съвместими с рибата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета прясна сулка с кожата по 180 г
- 200 мл рибен или зеленчуков бульон
- 50 г брашно
- 100 мл зехтин
- 120 г пресен спанак
- 40 мл фреш от лайм или лимон
- перата от 3 стръка пресен лук
- ½ скилидка чесън
- 30 мл заквасена сметана
- 40 г масло
- 200 г булгур
- 100 г домашно кисело мляко
- 120 г гъби, манатарки или печурки
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се овалва в брашно само от страната на кожата и се запържва в малко зехтин до златистокафяво.
- 2.
Прехвърля се в подходящ съд и се запича във фурна на 180° С за 7-8 минути или до готовност.
- 3.
В отделен съд се оставя да заври 200 мл рибен или зеленчуков бульон и се посолява на вкус.
- 4.
Бульонът се прехвърля в кухненски робот или блендер, слага се суровият, изчистен и измит спанак и се пасира. Сипват се пресният лук, чесънът и сокът от лайм и отново се пасира много добре. Добавя се заквасената сметана и накрая студеното масло, нарязано на кубчета, за да стане емулсия. Сосът не се загрява повторно, за да не избие маслото.
- 5.
Свареният булгур се опушва с малко дървесен чипс на градинско барбекю, на което се запичат гъбите, нарязани на правилни филийки.
- 6.
Всички елементи се аранжират в чиниите: отдолу се слагат булгурът и печените гъби, отстрани – сосът и киселото мляко, а отгоре - изпеченото рибно филе.