Хрупкаво филе от клариас на фурна
Месото на африканския сом клариас е светло, стегнато и с фин рибен дъх. Хрупкавата коричка и пикантната марината в тази рецепта само добавят вкусни щрихи към него.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 с. л. олио
- ½ ч. л. смлян кориандър
- ½ скилидка чесън, пресована
- 1 ч. л. средно лют червен пипер
- ½ ч. л. куркума
- 3 с. л. смлени бадеми или фъстъци
- 50 мл лимонов сок
- 1 с. л. пресен джинджифил, настърган
- 1 ч. л. смляна морска сол
- 4 филета от клариас от
- 100 г трохи от пълнозърнест хляб
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се загрява и в него се слагат кориандърът, чесънът, червеният пипер, куркумата и ядките. Разбъркват се няколко секунди на умерен огън, докато се засили ароматът им, като не бива да се зачервяват. Отстраняват се от огъня.
- 2.
Към ароматните подправки се прибавят лимоновият сок, солта и джинджифилът. Слагат се филетата от клариас и се оставят 1 час в хладилника да се мариноват.
- 3.
Филетата леко се овалват в трохите, смесени с магданоза. Подреждат се в тавичка, леко се поръсват с растително олио и се запичат 15 мин. във фурна, загрята на 190° С. Сервират се веднага.