Пикантно руло от риба с файншмекер салата
Тази рецепта открихме в тетрадка със записки от готварски курс от 30-те години. Feinschmecker е немският еквивалент на френския гурман и не случайно богатата салата е кръстена така. Все пак добре оформените рибни рула са истинските звезди в изисканото ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от сом или пъстърва
- 2 сварени яйца, нарязани на ситно
- 1 с. л. меко масло
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1 с. л. копър, нарязан на ситно
- 2 с. л. зехтин
- сол, черен пипер и лимонов сок на вкус
- за салатата:
- 4 средни домата
- 2 картофа
- 2 моркова
- 100 г зелен фасул
- 200 г карфиол
- 100 г броколи
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Филетата се поръсват със сол, пипер и лимонов сок. Яйцата се разбъркват с маслото, лимоновата кора, копъра и леко се посоляват. Рибните филета се навиват на руло с лъжица от плънката. Закрепват се с клечка за зъби и се слагат в хладилника за 30-40 мин.
- 2.
Рибните рула се слагат в тавичка, поръсват се със зехтина и се пекат във фурна загрята до 180° С за около 20 мин., докато се зачервят. Ако филетата са големи, рулата се разрязват напречно на две.
- 3.
Доматите се попарват във вряща вода за 30 сек., слагат се в ледена вода, обелват се, отрязва им се капаче и се издълбават с лъжичка.
- 4.
Картофите и морковите се обелват и се слагат във вряща подсолена вода. След 10 мин. се добавя зеленият фасул. След още 3 мин. се слагат карфиолът и броколите. След 3-4 мин. всички зеленчуци се отцеждат, и докато са горещи, се нарязват на малки кубчета, и се заливат със зехтин, лимонов сок и сол на вкус. Подправят се с черен пипер и с получената смес се пълнят доматите.