Начало За нас Реклама Контакти

Пъстърва с леща

Снимка за Пъстърва с леща
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Рибата е доста чест герой на мароканската кулинарна сцена - както морската риба, така и сладководната. А може би само в уникалната кухня на Мароко ще срещнете необичайното съчетание на пъстърва с леща, което, уверяваме ви, е много вкусно.  

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 ч. ч. зелена френска леща или кафява леща
  2. 1 с. л. кориандър на зърна
  3. 1 ч. л. семена от копър
  4. 1 с. л. кимион на зърна
  5. 3 зърна кардамон
  6. 50 мл зехтин
  7. 8 скилидки чесън, ситно нарязани
  8. 1 глава лук, ситно нарязана
  9. 1 ч. л. лют сос, по желание
  10. 800 г консервирани домати, ситно нарязани
  11. 4 филета от пъстърва
  12. 1 с. л. масло
  •  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лещата се измива, покрива се с 6 ч. ч. вода и се слага да заври. Оставя се да къкри около 25 - 30 мин., докато омекне, като от време на време се разбърква. Посолява се на вкус и лещата се оставя да стои, покрита с капак.

  2. 2.

    В сух тиган на умерен огън се слагат кориандърът, семената от копър, кимионът и кардамонът. Запичат се, като непрекъснато се разбъркват, докато станат ароматни. Охлаждат се и се стриват в хаванче.

  3. 3.

    В половината от зехтина се слагат да се запържат лукът и чесънът, като се разбъркват непрекъснато. Като станат прозрачни, се добавят лютият сос и 1 с. л. от счуканите подправки. След 2-3 мин. се добавят доматите. Сосът се оставя да къкри около 5 мин. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  4. 4.

    Фурната се загрява на 210˚ С. Останалият зехтин се сгорещява в тавичка. Филетата пъстърва се обтриват с останалата ароматна смес от подправки и се слагат с кожата надолу в тавичката. Слага се маслото и тавичката се разтръсква. Запържва се 3 мин. на котлон. След това, без да се обръщат, филетата се слагат за 6 мин. в загрятата фурна да се зачервят отгоре.

  5. 5.

    Лещата се сипва в центъра на широки чинии. Около лещата се слага доматеният сос и отгоре се поставят рибите с кожата нагоре.
     

Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари