Пъстърва с леща
Рибата е доста чест герой на мароканската кулинарна сцена - както морската риба, така и сладководната. А може би само в уникалната кухня на Мароко ще срещнете необичайното съчетание на пъстърва с леща, което, уверяваме ви, е много вкусно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. зелена френска леща или кафява леща
- 1 с. л. кориандър на зърна
- 1 ч. л. семена от копър
- 1 с. л. кимион на зърна
- 3 зърна кардамон
- 50 мл зехтин
- 8 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 ч. л. лют сос, по желание
- 800 г консервирани домати, ситно нарязани
- 4 филета от пъстърва
- 1 с. л. масло
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лещата се измива, покрива се с 6 ч. ч. вода и се слага да заври. Оставя се да къкри около 25 - 30 мин., докато омекне, като от време на време се разбърква. Посолява се на вкус и лещата се оставя да стои, покрита с капак.
- 2.
В сух тиган на умерен огън се слагат кориандърът, семената от копър, кимионът и кардамонът. Запичат се, като непрекъснато се разбъркват, докато станат ароматни. Охлаждат се и се стриват в хаванче.
- 3.
В половината от зехтина се слагат да се запържат лукът и чесънът, като се разбъркват непрекъснато. Като станат прозрачни, се добавят лютият сос и 1 с. л. от счуканите подправки. След 2-3 мин. се добавят доматите. Сосът се оставя да къкри около 5 мин. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 4.
Фурната се загрява на 210˚ С. Останалият зехтин се сгорещява в тавичка. Филетата пъстърва се обтриват с останалата ароматна смес от подправки и се слагат с кожата надолу в тавичката. Слага се маслото и тавичката се разтръсква. Запържва се 3 мин. на котлон. След това, без да се обръщат, филетата се слагат за 6 мин. в загрятата фурна да се зачервят отгоре.
- 5.
Лещата се сипва в центъра на широки чинии. Около лещата се слага доматеният сос и отгоре се поставят рибите с кожата нагоре.