Печен шаран с лук и заквасена сметана
Едно от оплакванията от финото месо на шарана е блатният привкус, който се проявява при риби, живели в тинести води. Тази рецепта обаче е в състояние да премахне всякаква следа от миризмата и да остави само удоволствието от вкуса.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 шаран, около 1,5 кг
- 2 глави лук, нарязани на кръгчета
- 1 лимон
- 1 дафинов лист
- 1 връзка копър
- 200 г заквасена сметана
- 1 скилидка чесън, пресована
- ½ ч. л. млян кимион
- 2 с. л. мек зехтин
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Шаранът се почиства от люспите, вътрешностите и хрилете. От двете му страни се правят по 4 разреза на 3-4 мм дълбочина в месото. Накисва се в 3 л вода, в която са разтворени 4 с. л. морска сол, за 1-2 часа, за да се извлече миризмата на тиня. Измива се и се подсушава. Поръсва се със сол отвътре и отвън.
- 2.
Слага се в тавичка и се пълни с половината от кръгчетата лук, половината лимон, нарязан на резени и половината от копъра и дафиновият лист. След като се изпече, плънката се изхвърля, защото поема тежката миризма на рибата.
- 3.
Сметаната се разбърква с чесъна, кимиона, сол и пипер на вкус, сокът и фино настърганата кора на другата половина лимон и останалите кръгчета лук. Шаранът се залива и се поръсва със зехтина.
- 4.
Пече се около 40 мин. във фурна, загрята на 190° С, докато се зачерви.