Цяла риба, печена в морска сол със сос от майонеза MAGGI
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 бр. цяла риба костур, калкан, пъстърва, барбун или сьомга
- 1 ч. ч. ароматни треви - босилек, магданоз, копър, дафинов лист
- ½ бр. лимон, обелен и нарязан на резени
- 1.5 кг морска сол
- за соса:
- 200 г / 1 ч. ч. Пикантна майонеза MAGGI
- 2 с. л. заквасена с метана или кисело мляко
- сол на вкус
- лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В тавичка за печене се поставя двоен пласт алуминиево фолио и върху него се посипва 2 см от едрата сол.
- 2.
Изчистената предварително риба се напълва с ароматните треви и лимонови резени. Поставя се върху солта и се покрива с още 2 см морска сол.
- 3.
Краищата на фолиото се повдигат и се намачкват около рибата. Горният слой сол се напръсква с вода, за да се оформи кора. Така подготвената риба се пече на 230°С 10 мин. за всеки 450 г риба.
- 4.
След това се изважда от фурната и се поставя да постои още 15 мин. Кората внимателно се разчупва и се маха. Внимава се да не се нарани кожата на рибата, за да не се пресоли месото на рибата.
- 5.
Всички продукти за соса се объркват добре. Сосът се сервира в купичка с рибата.