Лозови сарми с кедрови ядки и лимон
СъставНеобходими продукти за 50 броя
- ½ ч. ч. зехтин или олио
- 6 стръка пресен лук, нарязани на ситно
- ¾ ч. ч. дългозърнест ориз
- ¼ ч. ч. нарязан джоджен
- 2 с. л. нарязан копър
- ½ ч. ч. лимонов сок
- ½ ч. ч. кедрови ядки или бадеми
- 50 консервирани лозови листа
- 2 с. л. зехтин, допълнително
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява и в него се запържва лукът за около минута. Прибавят се оризът, джодженът, копърът, половината от лимоновия сок и се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се 1 ч. ч. вода и оризът се слага да къкри покрит 20 мин. След това се маха капакът, слагат се ядките, съдът се покрива с кърпа и отново се слага капакът. Оставя се да се охлади.
- 2.
Лозовите листа се измиват, отрязват се по-дебелите жилки. Накъсаните и малките листа се слагат на дъното на тенджера. По-големите листа се пълнят с оризовата плънка, като лъскавата страна остава отвън. Оформят се стегнати пакетчета. Слагат се на един ред в тенджерата, заливат се с останалия лимонов сок, допълнителното олио и ¾ ч.ч. вода да ги покрие. Върху сармичките се слага тежка чиния да ги придържа да не изплуват. Оставят се да къкрят 45 мин. Охлаждат се в тенджерата и се сервират студени.
Идея:
Към ориза могат да се прибавят и половин чаша стафиди.