Пълнена тиква с боб
Две от задължителните девет или дванадесет постни ястия, които трябва да присъстват на трапезата на Бъдни вечер, са боб и тиквеник. Но тъй като повечето от нас са хора със забързано ежедневие, готвенето на толкова много различни гозби би отнело дни. Затова ви предлагаме да комбинирате двете посочени неща в едно. Ще видите, че от тиквата става не само фенер за Вси Светии!
СъставНеобходими продукти за 5 порции
- 1 по-малка кръгла тиква, около 4-5 кг
- ½ ч. ч. булгур
- 100 мл гореща вода
- 2 с. л. мек Extra Virgin зехтин
- 2 скилидки пресован чесън
- 1 стрък праз, нарязан на шайби
- 5 гъби, нарязани на резени
- 2 ч. ч. сварен и отцеден зрял фасул
- 1 с. л. доматено пюре
- ½ ч. л. люто чили с морска сол
- 1 ч. л. джоджен
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквата се измива, отрязва се капак, изчистват се семките, намазва се отвън и отвътре със зехтин, завива се с алуминиево фолио и се слага да се запече на 180°С или в микровълновата печка, докато омекне и се зачерви. Изхвърля се отделената при печенето течност.
- 2.
Плънката се приготвя, като булгурът предварително се накисва в студена вода за 30 мин. и се отцежда. В загрятата мазнина се запържват празът, гъбите и чесънът. След 4-5 мин. се прибавят булгурът, фасулът, лютата чушка, водата и доматеното пюре. Плънката се овкусява със сол и пипер. Ври на тих огън, докато се свари булгурът. Ако има нужда, се добавя още малко вода.
- 3.
Пълнежът се изсипва в тиквата и се пече на 180°С 10-15 мин.
Идея:
Преди печенето тиквата може да се поръси с моцарела или настърган кашкавал.