Зърнена салата
Естествената липса на пресни зеленчуци в студените месеци може да бъде отчасти компенсирана с използването на повече ядки, житни и бобови в ежедневното ни меню.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. лимец
- ½ ч. ч. зелена леща
- 1 с. л. тиквени семки
- 1 с. л. слънчогледови семки
- 1 с. л. бадеми, нарязани
- 1 с. л. кедрови ядки
- 3 с. л. лимонов сок
- 5 с. л. зехтин
- 1 ч. л. мед
- 1 щипка запечени семена от кимион
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. мента или джоджен, ситно нарязани или ½ ч. л. сушен джоджен
- 1 глава червен лук, ситно нарязан
- 1 с. л. каперси, ситно нарязани
- 2 с. л. сушени вишни или нарязани сини сини сливи
Начин на приготвяне
- 1.
Лимецът се измива и се залива с вода да постои 10-12 часа. Отцежда се, залива се с 1,5 л вода, добавя се лещата и се варят на тих огън около 30 мин. или докато омекнат. Отцеждат се.
- 2.
Смесват се 4-те вида ядки и се запичат в сух тиган на умерен огън при непрекъснато разбъркване, докато се зачервят.
- 3.
В купичка се приготвя дресинг от лимоновият сок, зехтинът, медът, ½ ч. л. сол и кимионът.
- 4.
В купа се разбъркват заедно сварените леща и лимец, магданозът, ментата, семената, каперсите, лукът и сушените плодове. Слага се дресинга и се разбърква.