Кюфтенца с кестени и тиква
Кестените и тиквата, освен че се появяват по едно и също време по нашите земи, си пасват твърде добре. Разбира се, балансирането на общата им сладост изисква и добра игра с подправките.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г тиква, нарязана на малки кубчета
- 200 г сварени и обелени кестени
- 200 г сварен нахут, отцеден
- 1 ч. л. млян кимион
- 1 ч. л. млян кориандър
- ½ ч. л. пушен червен пипер
- 2 скилидки чесън, пресован
- 2 с. л. ситно нарязан праз
- ½ ч. л. джоджен
- 2 с. л. нарязан магданоз
- сол
- 4 с. л. зехтин
- 3 с. л. филирани бадеми или галета за овалване
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквата се посолява, разбърква се с 1 с. л. от зехтина и се пече във фурна, загрята на 200° С, докато омекне.
- 2.
Заедно се пасират тиквата, кестените и нахутът. Добавят се кимионът, джодженът, празът, кориандърът, пушеният пипер, чесънът, магданозът и сол на вкус. Оформят се малки кюфтенца. Овалват се във филираните бадеми или в галета и се слагат в хладилника за 1 час, за да се стегнат.
- 3.
Кюфтенцата може да се запекат или да се изпържат. За пърженето зехтинът се загрява и кюфтенцата се слагат в него да се зачервят от всички страни. Може да се намажат със зехтин и да се изпекат в загрята фурна на 200° С, докато се зачервят.