Супа с лешници и финокио
Любими ядки на мнозина, лешниците се берат лесно от горските лески. В рецептата на Марта от блога „Горски мъх“ забележителният им вкус и полезните им качества се комбинират с тези на финокиото, за да се получи една фина супа, която очарова с аромата и вкуса си.
СъставНеобходими продукти за 2 - 4 порции
- ½ ч. ч. лешници
- 1 с. л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- ½ глава лук, нарязана на кубчета
- 1 средно голямо финокио, нарязано на кубчета
- 1 ч. ч. спанак
-
2 ч. ч. зеленчуков бульон, домашно приготвен
Начин на приготвяне
- 1.
Лешниците се разпределят върху хартия за печене и се запичат във фурната на 200° C за 5 - 7 минути.
- 2.
В същото време лукът се задушава в зехтина и след 4-5 мин. към него се добавят кубчетата финокио.
- 3.
Към задушените лук и финокио се слагат спанакът, запечените лешници, бульонът и се подправя със сол и черен пипер. След като заври, котлонът се намалява и продуктите се оставят на слаб огън около 20 мин.
- 4.
Супата се пасира и се гарнира с парченца лешници или крутони.