Терин от кестени и пащърнак
Благословеният кестенов сезон (от октомври докъм средата на февруари) е времето, в което трябва възможно най-често да се наслаждаваме на тези великолепни ядки. Дали ще са просто изпечени или пък главна съставка в богато ястие като този терин, кестените винаги доставят огромно вкусово удоволствие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 пащърнака
- 1 едър морков
- 1 ч. л. мед
- 1 ч. л. зехтин
- 2 с. л. кокосово масло или друга растителна мазнина
- 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
- 1 с. л. листа от прясна салвия, или 1 ч. л. сушена
- 350 г обелени кестени, сварени или печени
- 100 г орехи
- 100 г трохи от пълнозърнест хляб
- 50 мл бяло вино
- 1 ч. л. сол
- шарен пипер на вкус
- за соса:
- 2 ч. ч. пресни или замразени вишни и/или червени боровинки
- 1 ч. л. черен пипер
- 50 мл червено вино
- ½ ч. ч. захар
- ⅓ ч. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Пащърнакът и морковът се обелват с белачка за картофи, срязват се на половини по дължина и се слагат във вряща подсолена вода за 4 мин. Изваждат се и се нарязват на тънки филии. Подреждат се на дъното на намаслена продълговата форма за кекс. Намазват се със смес от 1 ч. л. мед и 1 ч. л. зехтин.
- 2.
За соса виното се слага да заври със захарта, докато се получи гъст сироп. Слагат се плодовете и се варят, докато се редуцира сосът. Подправя се със солта и пипера.
- 3.
Празът се слага в загрятата мазнина и се разбърква на умерен огън 2-3 мин. Добавят се салвията, кестените и орехите. Слагат се трохите и виното. Прибавят се солта и пиперът. Всичко се пасира частично, за да останат и цели парченца от продуктите. Сместа отново се подправя със сол, пипер и лимонов сок на вкус.
- 4.
Половината от кестеновата смес се слага на дъното на формата върху морковите и пащърнака. Отгоре се покрива с няколко лъжици от соса и се слага втората половина от кестеновата смес. Теринът се пече 1 час на 170° С. Гарнира се със запържени в олио листа салвия и с останалия плодов сос.