Начало За нас Реклама Контакти

Терин от кестени и пащърнак

Снимка за Терин от кестени и пащърнак
120
Време за приготвяне: 120 минути
III
Степен на трудност - Сложна

Благословеният кестенов сезон (от октомври докъм средата на февруари) е времето, в което трябва възможно най-често да се наслаждаваме на тези великолепни ядки. Дали ще са просто изпечени или пък главна съставка в богато ястие като този терин, кестените винаги доставят огромно вкусово удоволствие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 пащърнака
  • 1 едър морков
  • 1 ч. л. мед
  • 1 ч. л. зехтин
  • 2 с. л. кокосово масло или друга растителна мазнина
  • 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
  • 1 с. л. листа от прясна салвия, или 1 ч. л. сушена
  • 350 г обелени кестени, сварени или печени
  • 100 г орехи
  • 100 г трохи от пълнозърнест хляб
  • 50 мл бяло вино
  • 1 ч. л. сол
  •  шарен пипер на вкус
  • за соса:
  • 2 ч. ч. пресни или замразени вишни и/или червени боровинки
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 50 мл червено вино
  • ½ ч. ч. захар
  • ⅓ ч. л. сол

Начин на приготвяне

  • 1.

    Пащърнакът и морковът се обелват с белачка за картофи, срязват се на половини по дължина и се слагат във вряща подсолена вода за 4 мин. Изваждат се и се нарязват на тънки филии. Подреждат се на дъното на намаслена продълговата форма за кекс. Намазват се със смес от 1 ч. л. мед и 1 ч. л. зехтин.

  • 2.

    За соса виното се слага да заври със захарта, докато се получи гъст сироп. Слагат се плодовете и се варят, докато се редуцира сосът. Подправя се със солта и пипера.

  • 3.

    Празът се слага в загрятата мазнина и се разбърква на умерен огън 2-3 мин. Добавят се салвията, кестените и орехите. Слагат се трохите и виното. Прибавят се солта и пиперът. Всичко се пасира частично, за да останат и цели парченца от продуктите. Сместа отново се подправя със сол, пипер и лимонов сок на вкус.

  • 4.

    Половината от кестеновата смес се слага на дъното на формата върху морковите и пащърнака. Отгоре се покрива с няколко лъжици от соса и се слага втората половина от кестеновата смес. Теринът се пече 1 час на 170° С. Гарнира се със запържени в олио листа салвия и с останалия плодов сос.


Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари