Начало За нас Реклама Контакти

Зърнен пилаф с кюфтенца

Снимка за Зърнен пилаф с кюфтенца
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Когато пилафите не разчитат само на вкуса на ориза, те веднага се превръщат от питателни гарнитури в изкусителни основни ястия.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. кафяв ориз
  • ½ ч. ч. елда
  • ½ ч. ч. черен ориз
  • 1 ч. л. морска сол
  • 500 г кайма
  • 2 филии хляб
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 4 с. л. масло
  • 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  • ½ ч. ч. запечени ядки – кашу, шамфъстък, фъстъци
  • 1 връзка магданоз, ситно нарязан
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязан

Начин на приготвяне

  • 1.

    Оризът и елдата се заливат с 4 ч. ч. вода, добавя се морската сол и се вари под капак на слаб огън около 30 мин., докато по повърхността на ориза започнат да се образуват дупки. Котлонът се изключва и съдът се оставя да постои затворен още 15 мин. Ако е останала течност, оризът се отцежда.

  • 2.

    Хлябът се накисва в студена вода, изстисква се и средата се натрошава. Обърква се с каймата, пипера и сол на вкус. Правят се малки кюфтенца, които се изпържват до златисто в 2 с. л. от маслото. Изваждат се, добавя се останалото масло и се слага лукът. Разбърква се, докато леко се зачерви. Слагат се балсамовият оцет и сол на вкус.

  • 3.

    Оризът и елдата се разбъркват с кюфтенцата и лука, поръсват се с ядките и се сервират. 

Подходящи типове вина
Апр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари