Зърнен пилаф с кюфтенца
Когато пилафите не разчитат само на вкуса на ориза, те веднага се превръщат от питателни гарнитури в изкусителни основни ястия.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. кафяв ориз
- ½ ч. ч. елда
- ½ ч. ч. черен ориз
- 1 ч. л. морска сол
- 500 г кайма
- 2 филии хляб
- 1 ч. л. черен пипер
- 4 с. л. масло
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- ½ ч. ч. запечени ядки – кашу, шамфъстък, фъстъци
- 1 връзка магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. балсамов оцет
- 2 скилидки чесън, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът и елдата се заливат с 4 ч. ч. вода, добавя се морската сол и се вари под капак на слаб огън около 30 мин., докато по повърхността на ориза започнат да се образуват дупки. Котлонът се изключва и съдът се оставя да постои затворен още 15 мин. Ако е останала течност, оризът се отцежда.
- 2.
Хлябът се накисва в студена вода, изстисква се и средата се натрошава. Обърква се с каймата, пипера и сол на вкус. Правят се малки кюфтенца, които се изпържват до златисто в 2 с. л. от маслото. Изваждат се, добавя се останалото масло и се слага лукът. Разбърква се, докато леко се зачерви. Слагат се балсамовият оцет и сол на вкус.
- 3.
Оризът и елдата се разбъркват с кюфтенцата и лука, поръсват се с ядките и се сервират.