Сръбски кебапчета
В Сърбия "двойка кебабчета" не означава нищо - бройката в порцията ćevapčići трябва да е кратна на 5. Но дори и тогава изпечените на скара лакомства може да малеят в очите на верните им почитатели.
СъставНеобходими продукти за около 20 броя
- 700 г смляно свинско месо
- 400 г смляно телешко месо
- 200 г смляно агнешко месо
- 1 голяма глава лук, много ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, пресован
- 1 с. л. смляна морска сол
- 1 ч. л. черен пипер
- 2 с. л. сладък червен пипер
- 1 ч. л. лют червен пипер
- 6 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 3 с. л. зехтин
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- 180 мл газирана вода
Начин на приготвяне
- 1.
Всички продукти се омесват много добре, докато се оформи пластична еднородна маса. На ръка се меси около 10 мин. Омесването може да стане и в кухненски робот с приставката за маслено тесто (лопатка) или куката за месене на тесто. В робот каймата се меси 7 мин. на средна скорост.
- 2.
Каймата се слага в хладилника да почине поне 2 часа или за една нощ.
- 3.
Оформят се продълговати кебапчета с дължина 10 см. За да не лепне каймата, ръцете непрекъснато се топят в купа със студена вода. Могат да се изпекат на барбекю или на грил-тиган намазан с мазнина, докато много добре се зачервят от всички страни. Ако отвън са зачервени, а отвътре не са готови, може да се сложат за 6-7 мин. във фурна, загрята на 200° С.
- Грюнер велтлинер Гренаш блан
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Пино ноар Нов свят
- Мелник Мавруд
- Памид Рубин
- Мерло Европа/България Каберне совиньон Европа/България
- Карменер Чили/Нов свят Карменер България/Европа
- Малбек България/Европа Червено Испания
- Червено Австрия Розе България