Papa rellena
Макар papa rellena да означава пълнен картоф, това популярно в Перу ястие всъщност е картофен крокет. Първите записани рецепти за него са от края на XIX век, когато френската класическа кухня е имала много силно влияние върху градската кухня на Южна Америка.
Тази рецепта е приготвена от перуанеца Карлос Портен от ресторант Ломо и с нея той участва в проекта Многообразието е вкусно на Мулти Култи Колектив.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1,5 кг картофи
- 20 мл зехтин
- 30 г масло
- сол на вкус
- за пълнежа:
- зехтин
- 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- сол и черен пипер на вкус
- 500 г кайма смес
- 50 г стафиди
- магданоз на вкус
- 1 червена чушка
- 100 г черни маслини без костилка
- 1 сварено яйце
- и още:
- брашно
- галета
- 2 яйца
- зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват и се сваряват в подсолена вода. Когато са готови, се смачкват с преса за картофи и се добавят зехтинът и маслото.
- 2.
Чесънът се запържва в малко зехтин, добавят се лукът, сол, черен пипер и каймата. Готви се 10 мин. на средна темепература, като се разбърква от време на време. След като месото е готово, се добавят стафидите, магданозът, чушката, маслините и свареното яйце – всички нарязани на ситно.
- 3.
В една чиния се слага брашно с галета, а в друга – само галета. В купичка се разбъркват две сурови яйца. С лъжица се взима малко от картофеното пюре и се оформя като кръг. В него се слага малко от каймата и затваря се плътно, като се оформя на топче или във форма на яйце. Крокетите се овалват в смесените брашно и галета, след това се потапят в яйцата и се овалват само в галета. Пържат се в малко зехтин до златисто. Сервират се със зелена салата.