Пълнена плескавица с лют урнебес
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Рецептата за тази пикантна плескавица е приготвена от сръбския шеф Далибор Маринкович – Даци (ресторант Котилото, София), който я е предоставил на проекта Многообразието е вкусно. Целта на проекта е да покаже кулинарното богатство, което чужденците носят в България, като същевременно се противопоставя на ксенофобията и дискриминацията.
СъставНеобходими продукти за 1 порция
- за урнебеса:
- 150 г сирене
- 50 г айвар
- 5-6 скилидки чесън
- лют пипер на вкус
- сладък червен пипеп на вкус
- черен пипер на вкус
- олио на вкус
- за плескавицата:
- 250 г телешка кайма
- 50 г урнебес
Начин на приготвяне
- 1.
Сиренето се настъргва в голяма купа. Към него се добавят айварът, нарязаният на много ситно чесън, подправките и олиото. Разбърква се хубаво.
- 2.
Каймата се разделя на две, омесва се на топки и всяка се разточва на тънък кръг. В средата на единия кръг се слага урнебесът и се покрива с другия. Плескавицата се пече 10 - 12 мин. на 250° на скара на дървени въглища или 15 - 20 мин. във фурна на същата температура.
Галерия
Подходящи типове вина
- Грюнер велтлинер Гренаш блан
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Пино ноар Нов свят
- Мелник Мавруд
- Памид Рубин
- Мерло Европа/България Каберне совиньон Европа/България
- Карменер Чили/Нов свят Карменер България/Европа
- Малбек България/Европа Червено Испания
- Червено Австрия Розе България
Февр. 2016
Още подобни рецепти
Коментари