Кюфтета на грил в лимонови листа
Лимонът е достатъчно разпространено саксийно растение у нас, така че да осигури зелената и ухаеща на цитруси и хлорофил изненадваща съставка за тези кюфтета, които от това веднъж печелят свеж аромат, а втори път - сочност.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г телешка кайма
- 2 яйца
- 40 г прясна галета
- 2 с. л. заквасена сметана
- 50 г настъргано сирене тип пармезан или кашкавал
- 1 с. л. пресен лук, ситно нарязан, по желание
- 1 връзка магданоз, ситно нарязан
- сол и черен пипер на вкус
- млади листа от лимон
- 50 мл зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Галетата се разбърква със сметаната и яйцата. Каймата се обърква добре с яйчната смес, магданозът, сиренето, сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Меси се поне 10 мин., за да станат кюфтетата сочни и да не се свиват при печенето. Може да се използва приставката за месене на маслено тесто на кухненския робот за 4-5 мин.
- 2.
Оформят се кръгли плоски кюфтета, намазват се със зехтин и се увиват в лимонените листа. Листата също се намазват със зехтин.
- 3.
Кюфтетата се пекат в загрят грил или на загрят грил-тиган по 3-4 мин. от всяка страна. Ако се зачервят бързо отвън, а отвътре останат по-сурови, може да се дозапекат във фурната още 5 - 10 мин. на 200º С, Ядат се горещи с резени лимон.
- Грюнер велтлинер Гренаш блан
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Пино ноар Нов свят
- Мелник Мавруд
- Памид Рубин
- Мерло Европа/България Каберне совиньон Европа/България
- Карменер Чили/Нов свят Карменер България/Европа
- Малбек България/Европа Червено Испания
- Червено Австрия Розе България