Начало За нас Реклама Контакти

Зрял фасул с ориз на фурна

Снимка за Зрял фасул с ориз на фурна
80
Време за приготвяне: 80 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Фасулът и свинските колбаси са сред главните герои на празничната Ивановденска трапеза. Затова тази семпла, но толкова родна и свидна рецепта от Старозагорския край е особено подходяща за спазване на традицията. Честит празник на имениците!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 400 г зрял фасул
  • 150 г дългозърнест ориз
  • 2 глави лук, нарязани на ситно
  • 2 домата, обелени и нарязани на ситно
  • 4 с. л. олио
  • 6  печени чушки, нарязани на ситно
  • 2 парчета сурова наденица
  • 1 ч. л.  сух джоджен
  • 2 с. л. пресен магданоз
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Фасулът се слага да заври. След като поври 10 мин., първата вода се изхвърля. Отново се слага да заври с около 1¼ л вода. След като се свари се прецежда, налива се 1 ч. ч. вряща вода и се посолява.

  2. 2.

    В загрятото олио се слага лукът. Щом омекне, се слагат червеният пипер, доматите, чушките и оризът. Сместа се слага в боба, разбърква се и се сипва в тавичка за печене. Отгоре се подреждат нарязаните наденици. Ястието се запича на 180° С, докато се сготви оризът. Поръсва се с магданоза и се поднася с прясна салата.

Ян. 2010
Още подобни рецепти
Коментари