Зрял фасул с ориз на фурна
Фасулът и свинските колбаси са сред главните герои на празничната Ивановденска трапеза. Затова тази семпла, но толкова родна и свидна рецепта от Старозагорския край е особено подходяща за спазване на традицията. Честит празник на имениците!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г зрял фасул
- 150 г дългозърнест ориз
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 2 домата, обелени и нарязани на ситно
- 4 с. л. олио
- 6 печени чушки, нарязани на ситно
- 2 парчета сурова наденица
- 1 ч. л. сух джоджен
- 2 с. л. пресен магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Фасулът се слага да заври. След като поври 10 мин., първата вода се изхвърля. Отново се слага да заври с около 1¼ л вода. След като се свари се прецежда, налива се 1 ч. ч. вряща вода и се посолява.
- 2.
В загрятото олио се слага лукът. Щом омекне, се слагат червеният пипер, доматите, чушките и оризът. Сместа се слага в боба, разбърква се и се сипва в тавичка за печене. Отгоре се подреждат нарязаните наденици. Ястието се запича на 180° С, докато се сготви оризът. Поръсва се с магданоза и се поднася с прясна салата.