Провансалски киш
Кадифената текстура на плънката на този киш напомня на крем брюле, но, разбира се, допълнен със сладоста на лука, богатия вкус на бекона и хрупкавата маслена кора.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- за тестото:
- 300 г брашно
- ½ ч. л. сол
- 140 г студено масло
- 3-4 с. л. ледена вода
- за пълнежа:
- 2 с. л. зехтин
- 4 глави лук, нарязани на полумесеци
- 1 червена чушка, нарязана на кръгчета
- 100 г бекон или панчета, нарязан на малки кубчета
- 100 г пушен бекон, нарязан на кубчета
- 3 яйца
- 250 г крем фреш
- 1 ч. л. листа от мащерка
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Приготвя се основата, като брашното се пресява със солта в голяма купа. Маслото се прави на трохи с брашното. Прибавя се толкова ледена вода, че да се получи средно твърдо тесто. Не се меси дълго. Увива се с фолио и се слага в хладилника за 30 мин.
- 2.
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и се слага в добре намаслена тавичка с диаметър 26-30 см. Оформя се ръб, висок около 1 см. Слага се в хладилника.
- 3.
Фурната се загрява на 190° С. Тестото в тавата се набожда с вилица, покрива се с алуминиево фолио и се пече 25 мин.
- 4.
В загретия зехтин се слага лукът и се разбърква, докато леко започне да се зачервява. Прибавят се чушката и беконът и се разбъркват 5-6 мин., докато беконът започне да се позлатява. Сипва се в запечената кора.
- 5.
Яйцата се разбиват със сметаната и мащерката. Прибавя се щипка сол и черен пипер.
- 6.
Кишът се залива със сметаната и се пече в загрята фурна на 180° С около 20 мин. или докато яйцата се стегнат.