Пикантна бамя със зеленчуци в мексикански стил
Пикантно и ароматно, това ястие няма да може да опитате в Мексико, но кулинарният дух на страната се усеща със всяка хапка. Разбира се, звездата е африканската бамя.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 100 г бекон, нарязан на тънки резени
- 1 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязан на полумесеци
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 зелена чушка, нарязана на кубчета
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета
- 200 г царевица
- 500 г бамя, нарязана на кръгчета
- 2 домата, обелени и нарязани на кубчета
- 1 ч. л. сладък червен пипер
- ½ ч. л. кайенски или лют червен пипер
- 2 щипки пушен червен пипер, по желание
- ½ ч. л. сушен риган
- ½ ч. л. сушен босилек
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Беконът се слага в нагорещен тиган и се изпича без мазнина, докато стане хрупкав и златист. Изважда се. Към останалата от бекона мазнина се прибавя олиото и се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се. Слагат се чушките, бамята и царевицата. Отново се разбъркват. Добавят се всички подправки. Всичко се бърка отново. Прибавят се доматите и ястието се оставя да покъкри под капак 15 - 20 мин. Ако доматите не са достатъчно сочни, може да се добавят 100 мл горещ бульон или вода.
- 2.
Ястието се поднася с нарязаните запечени ивици бекон.