Шкембе по римски
Много трудно, която и да е рецепта “по римски” може да се възпроизведе без автентичните продукти. Затова ако панчетата се замени с бекон, а римското пекорино с овчи кашкавал, полученото ястие също ще е много вкусно, но едва ли ще може да носи името trippa alla romana.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 100 г панчета, нарязана на малки кубчета
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 1 морков, нарязан на малки кубчета
- 1 стрък селъри, обелен и тънко нарязан
- ½ ч. л. едросмлян лют червен пипер
- 50 мл бяло вино
- 300 г пасата от домат или консервирани домати, ситно нарязани
- 2 с. л. зехтин
- 3 с. л. джоджен, нарязан
- 100 г сирене пекорино романо, настъргано
- за шкембето:
- 1 кг телешко шкембе
- 1 глава лук, срязана на две
- 1 скилидка чесън, цяла
- 1 морков, нарязан на кръгчета
- 5 стръка магданоз
- 1 дафинов лист
Начин на приготвяне
- 1.
Шкемебето се измива, залива се с вода да се покрие, добавят се лукът, чесънът, морковът, магданозът и дафиновият лист. Вари се на тих огън 1,5 - 2 часа или докато омекне. Нарязва се на квадратчета.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се слага панчетата. Прибавят се лукът, морковът, селърито, сол на вкус. Разбъркват се, докато омекнат и леко се зачервят.
- 3.
Слагат се шкембето и червеният лют пипер, разбърква се. Налива се бялото вино и се бърка, докато се изпари. Прибавят се доматите. Покрива се и се задушава 10 - 15 мин. Слага се джодженът и се разбърква. Сервира се поръсено с пекориното.