Зрял фасул с манатарки
В тази рецепта към класическата боб чорба със сланина са добавени манатарки. И се получава добре.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г зрял фасул
- 2 с. л. сушени манатарки
- 200 г манатарки, пресни или замразени
- 1 морков, ситно нарязан
- 1 стрък селъри, ситно нарязан
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 с. л. зехтин Classic
- 50 г сланина или бекон, ситно нарязана
- 1 червена чушка, ситно нарязана
- 1 с. л. джоджен
- 2 домата, обелени и нарязани на ситно
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бобът се накисва предварително за 12 часа и водата се изхвърля. Вари се 5 мин. на много силен огън и отново се отцежда. После се слага да се вари за 30 мин.
- 2.
Сушените манатарки се накисват в гореща вода за 20 мин.
- 3.
Към боба се добавят морковът, селърито, лукът и нарязаните сушени манатарки заедно с водата от накисването. Бобът се вари заедно със зеленчуците до готовност и се посолява на вкус.
- 4.
Зехтинът се сгорещява в тиган и в него се запържва сланината до зачервяване. Добавят се пресните манатарки, чушката и джодженът. След 6-7 мин. се слагат доматите и се разбърква още 5 мин.
- 5.
Сместа от тигана се изсипва във врящия боб, разбърква се добре и се поднася.