Зрял боб по самоковски
Планинската храна из целия свят си прилича - мощна,с малко продукти и носеща достатъчно живец, за да се справиш с по-тежките географски особености. Такъв е и този запечен фасул от Самоков - семпъл, щедър и здраво стъпил на земята.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г зрял фасул
- 200 г гъби челядинки или печурки
- 4 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 морков, настърган на едро ренде
- 3 домата, нарязани на филийки
- 1 с. л. MAGGI® Вълшебен вкус 10 зеленчука
Начин на приготвяне
- 1.
Фасулът се накисва със студена вода от вечерта. Сутринта водата се изхвърля и на нейно място се наливат 6 чаши гореща вода. Така фасулът ври, докато омекне напълно. Прецежда се.
- 2.
Лукът, гъбите и морковът се задушават в олиото и се добавят към фасула, прибавя се MAGGI® Вълшебен вкус 10 зеленчука. Разбърква се добре и сместа се изсипва в глинен гювеч.
- 3.
Лютата чушка се препича, счуква се и се поръсва. Фасулът се покрива с доматите и се запича в умерена фурна за около 20 мин.