Зелеви сарми с боб и гъби
Постните сарми са едни от великолепните образци на родната кулинария и предполагат добра и вкусна игра със съставките. Тази и много други традиционни рецепти ще намерите в книгата на Ивелина Иванова "Стари градски рецепти".
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. зрял фасул
- 2 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 200 г гъби, нарязани на ивички
- 1 сушена чушка, нарязана на ситно
- ½ ч. ч. маслини, нарязани на ситно
- 12 листа от кисело зеле
- 1 ч. ч. зелев сок или бяло вино
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Фасулът се накисва в студена вода за няколко часа часа, измива се и се сварява. Може да се използва и тенджера под налягане за съкращаване на времето. Фасулът се прецежда.
- 2.
В загрятото олио се слага лукът, запържва се до златисто и се добавя червената чушка. Слагат се гъбите, маслините и фасулът. Всичко се овкусява с малко сол и пипер на вкус.
- 3.
Дебелите жили на зелевите листа се изрязват с остър нож и в средата на всеки лист се слагат по 2 с. л. от плънката. Завиват се стегнати сарми, които се подреждат плътно в тенджера. Заливат се със зелевия сок или виното и малко вода и се оставят да поврат около 20 мин. Сосът може да се сгъсти с 1 с. л. брашно, разтворено в 3 с. л. студена вода, или готовите сарми се заливат със сгорещено олио, в което е добавен червен пипер. Обикновено сармите се сервират студени.