Зелеви пури
Сармите са една от иконите на балканската кухня. „Сарма” е съществително от турския глагол sarmak, който означава „завивам на руло, свивам”. Обвивката на тези постни сарми с кисело зеле е традиционна, българска, но плънката дава идея за необятните възможности на вкусните "пакетчета".
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 14 листа кисело зеле
- 1 ч. ч. киноа или ориз
- 1 ч. ч. сварен нахут
- 4 с. л. зехтин Classic
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 1 морков, нарязан на малки пръчици
- 250 г гъби, нарязани на резени
- 1 сушена червена чушка, натрошена
-
½ ч. л. копър
½ ч. л. джоджен - 1 ч. ч. зелев сок
- 100 мл бяло вино
- за соса:
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 с. л. олио
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 с. л. брашно
-
1½ ч. ч. зелев сок
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слагат празът, чесънът, морковът и гъбите. Задушават се на силен огън, докато водата се изпари. Добавят се чушката и киноата и се налива 1 ч. ч. вода. Подправя се със сол и пипер на вкус, оставя се да поври, докато киноата попие водата. Добавят се нахутът и зелените подправки.
- 2.
Жилките на зелевите листа се изтъняват с остър нож. Плънката се разпределя върху 12 от листата и те се завиват като пури. На дъното на тавичка се слагат останалите 2 листа, върху тях се подреждат пурите. Заливат се със зелевия сок и виното. Слагат се да се запекат за 20-30 мин. на 190º С.
- 3.
За соса лукът се задушава в олиото с 1 с. л. вода. Щом водата се изпари и лукът стане прозрачен се добавят червеният пипер и брашното, разбъркват се и се заливат със зелевия сок. Сосът се разбърква, докато се посгъсти. Готовите зелеви пури се заливат със соса.