Начало За нас Реклама Контакти

Зелеви пури

Снимка за Зелеви пури
75
Време за приготвяне: 75 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сармите са една от иконите на балканската кухня. „Сарма” е съществително от турския глагол sarmak, който означава „завивам на руло, свивам”. Обвивката на тези постни сарми с кисело зеле е традиционна, българска, но плънката дава идея за необятните възможности на вкусните "пакетчета".

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 14 листа кисело зеле
  2. 1 ч. ч. киноа или ориз
  3. 1 ч. ч. сварен нахут
  4. 4 с. л. зехтин Classic
  5. 1 стрък праз, ситно нарязан
  6. 2 скилидки чесън, нарязани
  7. 1 морков, нарязан на малки пръчици
  8. 250 г гъби, нарязани на резени
  9. 1 сушена червена чушка, натрошена
  10. ½ ч. л. копър
    ½ ч. л. джоджен
  11. 1 ч. ч. зелев сок
  12. 100 мл бяло вино
  13. за соса:
  14. 1 глава лук, нарязан на ситно
  15. 1 с. л. олио
  16. 1 ч. л. червен пипер
  17. 1 с. л. брашно
  18. 1½ ч. ч. зелев сок
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загретия зехтин се слагат празът, чесънът, морковът и гъбите. Задушават се на силен огън, докато водата се изпари. Добавят се чушката и киноата и се налива 1 ч. ч. вода. Подправя се със сол и пипер на вкус, оставя се да поври, докато киноата попие водата. Добавят се нахутът и зелените подправки.

  2. 2.

    Жилките на зелевите листа се изтъняват с остър нож. Плънката се разпределя върху 12 от листата и те се завиват като пури. На дъното на тавичка се слагат останалите 2 листа, върху тях се подреждат пурите. Заливат се със зелевия сок и виното. Слагат се да се запекат за 20-30 мин. на 190º С.

  3. 3.

    За соса лукът се задушава в олиото с 1 с. л. вода. Щом водата се изпари и лукът стане прозрачен се добавят червеният пипер и брашното, разбъркват се и се заливат със зелевия сок. Сосът се разбърква, докато се посгъсти. Готовите зелеви пури се заливат със соса.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари