Зелени пролетни гнезда
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Зелениите са любим продукт на хората в Странджа, като с тях освен вегетариански ястия се приготвят много често и такива с месо или с широко използваната в този район сланина.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 100 г шарена сланина или бекон, ситно нарязани
- 1 кг лапад и коприва, измити и нарязани
- 2 връзки пресен лук, ситно нарязани
- 2 с. л. пресен джоджен
- 1 сушена червена чушка
- 150 г овче сирене, натрошено
- 6 яйца
Начин на приготвяне
- 1.
В загрят тиган се слага сланината и се разбърква, докато се стопи и запържи до кехлибарен цвят. Добавят се лукът, копривата и лападът. Разбъркват се, докато завехнат. Подправя се с джоджен и натрошена червена чушка. Дръпва се от огъня и се добавя сиренето.
- 2.
Сместа се сипва в гювечета и в средата на всяко се прави гнездо. Във всяко гнездо се чуква по 1 яйце. Запичат се в загрята фурна на 200° С, докато яйцата се стегнат.
Подходящи типове вина
Апр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари