Зелени еклери
Малките еклери са лесни за приготвяне и внасят ведра кулинарна радост на всяко парти. И както се вижда от тази рецепта, те могат да бъдат деликатно гарнирани с чудесен солен пълнеж, вместо с класическия сладкарски крем патисиер.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за еклерите:
- 1 ч. ч. вода
- 50 г замразен спанак
- 100 г масло
- 1 ч. ч. брашно
- 1 щипка чесън на прах
- ⅓ ч. л. сол
- 4 яйца
- за пълнежа:
- 300 г крем сирене
- 3 с. л. заквасена сметана
- 1 ч. л. настърган хрян или горчица
- ½ ч. л. пресован чесън
- 100 г шунка или прошуто на тънки резени
- ½ краставица за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
В тенджера се слагат да заврат водата, спанакът, маслото и солта. Смесват се брашното и чесънът на прах. Щом водата заври и спанакът се разтопи, се сипва брашното наведнъж. Бърка се с дървена лъжица на котлона, докато се образува топка. Оставя се да се охлади за 2-3 мин. При непрекъснато разбъркване се добавят едно по едно яйцата, докато напълно се поемат.
- 2.
Върху хартия за печене с помощта на лъжичка или шприц от сместа се оформят топки, като между тях се оставя по-голямо разстояние. Слагат се да се пекат в загрята фурна на 200° С за 18 - 20 мин., докато придобият наситен карамелов цвят. Изваждат се от фурната и веднага се срязват с остър нож наполовина, за да излезе горещата пара. Охлаждат се.
- 3.
За пълнежа всички продукти без шунката се разбъркват заедно. Еклерите се напълват с крема и се гарнират с парченце шунка и резенче краставица.